A sakktábla mellett kijön az állat belőlem

2013.01.29. 17:37
Mateknégyes miatt kezdett el sakkozni, a februári világranglistán már a legjobb száz között lehet a 16 éves Rapport Richárd. A séi versenyző hét partit nyert meg Hollandiában, a vb-döntős nem értette, mi történik vele, másra kígyóként tekeredett, volt, akit bemattolt. Improvizatív, szellemes, okos, és nincs benne megalkuvás.

A horvát Sportske Novosti már mint az új Bobby Fisherről ír Rapport Richárdról, miután a 16 éves magyar sakknagymestert élt az eséllyel: megmutatta erejét, kitartását, agresszivitását a Wijk aan Zee-i szupertorna B-csoportjában, ami egy tizenötös kategóriás, tehát igen előkelő verseny.

Tizenhárom ellenfél

Rapport (2621) partijai
Győzelem: Movszeszjan (2688), Edouard (2686), Timmann (2566), Tivjakov (2655), Nikolic (2619), Ipatov (2587), Ernst (2556)
Döntetlen: Dubov (2600), Turov (2630), van Kampen (2581), Grandelius (2572)
Vereség: Najdics (2708), Smeets (2615)

Zárójelben a világranglistán rangsoroló Élő-pontok

Nem lebecsülendő eredmény a holtversenyes első, az összevetésbeli második hely, bár arra még nincs garancia, hogy jövőre az A-csoportban fog rajthoz állni. Mivel a szakembereknek tetszettek a játszmái, csillapíthatatlan lendülete, kockázatvállalása, gyaníthatóan nem hagyják ki a jövő évi elitmezőnyből.

„Még mindig nagyon bosszant, hogy Smeets ellen világossal veszítettem, mert jobban álltam, aztán rosszat léptem, és az igazi baj nem is ekkor ért, hanem mikor a döntetlent érő lépést kihagytam. Frusztráló volt, mert a jobbakat, a nagy neveket legyőztem előtte, ez a vereség viszont így sokba került. A nyolcadik fordulóban történt mindez, lelkileg nagyon kellett, hogy a tizedikben legyőzzem Ipatovot. Volt elszámolni valónk tavalyról, mert ő nyerte az U20-as vb-t, épp előttem, pedig ugyanannyi pontunk volt. Mindenképp nyerni akartam, mert ő mégiscsak elmondhatja magáról, hogy világbajnok, senki el nem veheti tőle a büszkeséget, és persze tőlem sem, hogy egy világbajnokot győztem le. A másik vereségemnél Najdics nagyon erősen játszott, sötéttel nem tudtam tartani” – emlékezett vissza Rapport a versenyre.

„Az Ipatov elleni fontos parti volt. Azt a gyalogszerkezetet szeretem a végjátékra, kívülről úgy tűnhetett, egyenlő az állás, de legbelül éreztem, hogy megverhetem. Fárasztottam, űztem is az ellenfelet, de volt, mikor visszavettem, hadd higgye, nincs nagy bajban. Szembetűnő volt viszont, hogy terve nincs, csak lépeget. Olyan ez, mint a vadászat. Azt mondják rám, magam is úgy érzem, jámbor lélek vagyok, de a tábla mellett kijön belőlem az állat. Ha sakkozom, a maximumra törekszem, még egyszerű elemzésnél is, ha tét is van, még fokozottabb a maximalizmusom. Kos vagyok, talán csodálkozni sem lehet ezen” – jelentette ki.

Öt éve, kisiskolásként még csak az álmai közt szerepelt, hogy egyszer a sakk kultikus színhelyére eljuthasson, most azonban már interjút kértek tőle ott, a világ jelenlegi legjobbja, a norvég Magnus Carlsen is figyelte a partijait.

„Interjút csak azért adtam, mert már csak én voltam a teremben. A hatórás játszma ritkaság, gyorsabban le szokták rendezni” – sütött el egy poént a 16 éves nagymester.

„A sakk összességében egy harci játék, az egók harca. Ricsi partijai remek reklámhordozók. Az utolsó pillanatig játszik, mindent megtesz a győzelemért" – ezek már dr. Flumbort András, Rapport szakmai menedzserének a szavai. Ő maga is sakkozó volt, tizenkét évesen már versenyekre járt, a magyar ranglistán eljutott a tizedik helyig. A sakk menedzselési és szervezési (Aquaprofit-NTSK, 4 arany és egy ezüst) részével foglalkozott egyetemi tanulmányai mellett, valamint az ifjúsági válogatottak és a női válogatott szövetségi kapitánya volt civil hivatása mellett.

Flumbort szerint nyílt versenyeken ma már vannak olyan 2200-as pontszámmal rendelkező játékosok, nem megsértve őket: turisták, akik a legjobbaktól is képesek fél pontot elvenni.

„Ezt láthattuk a gibraltári versenyen is a napokban, amivel csak azt akarom mondani: sakkozni mindenki megtanulhat. Kell egy kis plusz, hogy a döntetlenekből sorozatban nyerő állások jöjjenek ki, és Ricsiben megvan ez a képesség" - mondja a menedzser.

Úgy véli, Rapport Hollandiában maximálisan igazolta, hogy igen komoly ígéret, akiben már megvan a kellő ravaszság is, és ilyen fiatalon is rendkívül érett. „A korábbi világbajnok Petroszjanra mondták egykor, hogy szinte rátekeredik az ellenfelére, mint az óriáskígyó az áldozatára, és összeroppantja. Voltak a mostani tornán olyan játszmák, amikor ilyen érzéseim voltak. Egy ilyen monoton versenyen nyilván előfordul, hogy nem úgy jön ki a lépés, ahogy szeretnénk, mert ugyanazokat az arcokat látni minden nap, egy kis falu pedig kevés új ingert hozhat. De Rapport helytállt, és biztos vagyok benne, hogy jövőre már a 2700-as pontszámot is eléri” - mondja Flumbort.

Flumbort úgy látja, óriási dolog, hogy a 13 forduló alatt egyszer sem volt pánikban Rapport, ez pedig annak tudható be, hogy egy parti nem a kézfogással, hanem a gondos felkészüléssel - az ellenfél gyengéinek felismerésével, a harcmodor kialakításával - kezdődik, amiből ő maga is kivette a részét. Szerinte a profi sakk ma már másként nem működhet, kizárólag csapatmunkában.

„Hetven-nyolcvan százalékban az történt, amit elterveztem. Meglepett pár parti, de volt olyan, amikor tökéletesen az történt, amit vártam. A közös erővel kialakított házidolgozatokat használtam. Volt, hogy három évvel ezelőtti variációt húztam elő, bár az meg engem minősít, hogy azóta nem ismételtem át. Igaz, bejött, jól emlékeztem, és teljes pontot szereztem belőle” – mondta ismét iróniával Rapport. (Közben eszébe jutott, hogy azt a partit se elemezte ki még részletesen, amit két éve vizsgáztatásunkor nem ismert fel, amelyikben Polgár Judit viszonylag simán veri Anatolij Karpovot.)

Ilyen a nem sakkozó, 16 éves Rapport

A sakkozónak három kisebb testvére van, de ha eltökéli magában, hogy napi tíz órát sakkozik, akkor semmi sem tudja kizökkenteni, kizárja a külvilágot.

„Ha playstationözünk, általában veszítek, pedig egyáltalán nem szeretném hagyni magam, de az öcsém mindig legyőz. Pedig akkor is megvan bennem a kitartás és a maximalizmus.”

A fizikai felkészítésére is odafigyel, a Haladás birkózócsarnokában gyakori vendég, és többnyire nem kér kegyelmet, csak azt nem szeretné, ha a kezeit eltörik, mert akkor nem tudna lépni a sakktáblán.

„Rendre összecsomagolnak, ez így van rendjén. De jólesik a mozgás. Hat órán át nem lehet úgy koncentrálni, ha a kondim nincs rendben.”

Magántanuló, nem szokta tesztelni, milyen gyorsan tud megtanulni egy verset, mert a sakkban egyébként is a hosszú távú memória a fontosabb. „De ha odafigyelek, és érdekel, akkor gyorsan végzek egy verssel is” – csikartunk ki belőle egy választ. (Flumbort szerint úgy tudja leporolni a korábbi állásokat a fejében, hogy élmény nézni.

Ha nem is sorozatfüggő, de mostanában így kapcsolódik ki. „A trónok harcát, és az Így jártam anyátokkal című sorozatokat például megnézem, ha tehetem.”

Flumbortnak ugyanakkor az jutott eszébe, hogy egyszer sem akarta visszafogni Rapportot, ha belelendült, hagyta, hogy szinte rögeszmésen, megalkuvás nélkül, mégis okosan keresse a győzelem lehetőségét.

„A magyar sakkszakma inkább az átlagos, de nem kiemelkedő játékosok, nagymesterek képzésében jeleskedik, de egy ilyen kiemelkedő tehetségre nincs felkészülve. Hiányzik a szakmai tudás, a know-how, a nemzetközi trendek ismerete. Én ellenben úgy gondolom, hogy legyen egy szuper nagymesterünk is, akinek a szimbóluma, vagy emblémája, hogy soha nem fog a kisebb ellenállás felé haladni, és egy könnyű döntetlent elfogadni, felajánlani. Most már tudjuk, ez a torna is megmutatta, kincs van a kezünkben. Ez a gyémánt már észrevehetően csiszolódik, bár a neheze még csak most jön” - néz előre a szakmai menedzser.

„Párszor végig szoktam gondolni, mi van akkor, ha nem ide születik. Milyen feltételeket kapna, milyen nagyszerű lehetőségei lehetnének esetleg máshol. Az olasz Carouna, de még az osztrák Ragger feltételeivel sem rendelkezünk – mindketten kapnak állami támogatást is -, de így is próbájuk kihozni a maximumot magunkból. Önmagunk tudását fektetjük be. Ilyen partik után remélhetőleg sokkal több helyre meg fogják hívni, mert mi cserében semmit sem tudunk ajánlani, mint a nagyobb nemzetek. Csak Ricsi gondolatait, jellemét, elpusztíthatatlan támadásvezetését” – állította a 28 éves Flumbort, akit a szerencse hozott össze Rapporttal, és három éve megígérte a sakkozó édesapjának, hogy nagymester lesz belőle. (A célt pár hónap alatt teljesítették, még a New York Times is írt róla, mert ő volt a legfiatalabb magyar, akinek a norma teljesítése sikerült.)

Flumbort hozzáteszi, nincs szereptévesztésben, nem gondolja, hogy nála lenne a bölcsek köve, de mivel korábban sakkozott, és önmagában egyesítette a tüzet és a vizet, vagyis Adorján András és Ribli Zoltán nagymester tanításait, ezzel a szintetizáló erővel igyekszik segíteni Rapportot is. Látja és érzékeli a folyamatokat a világban, ennek alapján hozza meg döntéseit. Nyesegetni semmiképp sem szeretne Rapport stílusán, inkább a kiteljesítésben vállalna szerepet, hogy mindenki láthassa, mennyi hangszeren játszik kiemelkedően a séi versenyző.

Kíváncsi Carlsen bénító hatására

Rapport Lékó Péter nemzetközi nagymesterhez hasonlóan a Bayern Münchent szereti, ezért természetesen örül Guardiola érkezésének. „A Barca kevésszer kap ki, ezért nem fogott meg. Olyan, mint a világranglistát világrekord pontszámmal, 2860-nal vezető Magnus Carlsen. De nagy vágyam, hogy egyszer vele is összemérjem magam. Hat év van köztünk, ez sakkban fiatalon nagyon sok, de ha jövőre meghívnak az A-csoportba, kipróbálhatnám az erőmet. Az egy nagyon fontos visszajelzés lenne, minden sakkozó azért küzd, hogy egyszer a legjobb tudását megérezze a saját bőrén. Carlsen sokszor mutatta, mennyire bénító a hatása, ami az attitűdjéből fakad. Hát ide szeretnék egyszer én is eljutni”.

Kállai Gábor korábbi kapitány is osztja Flumbort nézetét, Rapport érettebb, kifinomultabb a koránál. A Timmann elleni partit emelte ki külön, az utolsó előtti győzelmet. „Ricsi egyszerűen jobban értette, mi történik a táblán. Pedig egy tizenhat éves srác játszott, egy 61 éves, meglett úrral, aki világbajnoki döntős is volt, és nem felejtett el sakkozni. Kijött egy olyan állás, amelyikben Ricsi mindig pontosan tudta, mit kell lépnie, és mire számíthat, míg a riválison a tanácstalanság érződött, a terv nélküliség, a sodródás. Megérteni egy állást, jól feldolgozni embert próbáló feladat, és lenyűgöző látni, mennyire uralta, mennyire dominált azon a meccsen is egy öreg róka ellen.”

Pedig szépségdíjat nem azért, hanem a mattadásért kapott, a holland kormány pedig a feltörekvő tehetségnek járó különdíjjal engedte el.

Rapport már a novemberi csapat Európa-bajnokságon Magyarországért küzdhet.

Rácz: Carlsen is előbb a B-csoportot nyerte, holtversenyben

„Először is meg szeretném köszönni Jeroen Van den Bergnek a lehetőséget, mivel tavaly és tavalyelőtt is leveleztünk vele, majd végre tavaly ősszel jelezte, hogy szívesen látná Ricsit a versenyen. Úgy gondolom, a versenyen nyújtott teljesítménye önmagáért beszél. Ha azt a párhuzamot veszem alapul, hogy Carlsen 2006-ban ugyanezt az eredményt érte el szinte ugyanennyi évesen, mint Ricsi, jogosan lehetünk optimisták a további pályafutásával. A legfontosabb köszönet viszont a családnak jár, illetve Flumbort Andrásnak" - összegzett Rácz Félix, Rapport másik menedzsere, a Felix Promotion vezetője.