Hoang Thanh Trang Európa-bajnok

2013.08.03. 19:02

Hoang Thanh Trang nyerte a belgrádi női sakk Európa-bajnokságot. A magyar színeket képviselő játékosnak az utolsó fordulóban már egy döntetlen is elég volt a biztos első helyhez, mivel a pénteki, tizedik fordulóban aratott győzelmével 8,5 ponttal egyedüliként vezette a mezőnyt, ráadásul előnye egypontosra nőtt.
Szombaton a világos bábukat vezette a litván Viktorija Cmilytével szemben, és remijével 9 ponttal - hét győzelemmel és négy döntetlennel, azaz veretlenül - zárta a tornát. Beszámolójában a hazai szövetség emlékeztetett rá, hogy a 150 fős mezőnyben ott volt két korábbi világbajnok, az orosz Alekszandra Kosztenyuk és a bolgár Antoaneta Sztefanova. Utóbbit Trang a tizedik fordulóban legyőzte sötéttel.


A 14. helyen kiemelt Hoang Thanh Trang sikere azért is egyedülálló, mert eddig egyetlen magyar versenyző sem tudott Európa-bajnokságon dobogóra állni a klasszikus versenyszámban.
A siker nem előzmény nélküli, a magyar csapat olimpiai éltáblása ugyanis 2011-ben a grúziai Kutaisziben már nyert rapid Eb-t. A másik magyar induló, Papp Petra az utolsó fordulóban sötéttel remizett az orosz Marina Barajevával, így 5,5 ponttal a középmezőnyben fejezte be a kontinensviadalt.