Tíz évre elegendő pénzt kap a sakkszövetség a kormánytól

2013.11.26. 15:45 Módosítva: 2015.05.10. 00:50

A kormány egyszeri, 300 millió forintos többlettámogatásban részesíti a sakkszövetséget, írja az MTI.

Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a sakk olyan eredményeket ért el, és olyan képességeket - például a stratégiai gondolkodást - fejleszt, amiért megérdemli a támogatást. Hozzátette: az összeg a tágabb sporttámogatási rendszeren keresztül érkezik és a jövő év első félének végéig használható fel.

Seszták Miklós, a Magyar Sakk Szövetség elnöke elmondta, hogy a 300 millió forint a szövetség közel 10 éves támogatásának felel meg: az összeget nagyrészt az élsportolók nagyobb megbecsülésére, az iskolai sakkoktatás népszerűsítésére, valamint egy kiemelt verseny megrendezésére kívánják fordítani. Az elnök évértékelésében 2013-at egyszerűen csodálatosnak nevezte a sportág életében, egyrészt az említett egyszeri állami támogatás elnyerése, másrészt amiatt, hogy a sakk bekerült a Nemzeti Alaptantervbe.

„Ez akkora lépés, amelynek hatását most még kevesen érzik" - állapította meg, majd megköszönte, hogy a magyar kormány a sakkot érdemesnek tartotta a többlettámogatásra.

A sajtótájékoztatón szó esett a közelmúltban véget ért varsói csapat Európa-bajnokságról, ahol a magyar férfiak az ötödik, a nők a hatodik helyen végeztek. Hazay László szövetségi kapitány a női csapat szereplését kiválónak minősítette, mert a magyar válogatottat előzetesen csak a nyolcadik legerősebbnek ítélték a 32 országos mezőnyben. Hangsúlyozta, hogy a magyar női sakkozók ma még nem profik, de ha ez a helyzet megváltozna, akkor a magyar válogatott pár éven belül akár a dobogóért is harcban lehetne.

Horváth Tamás férfi szövetségi kapitány azt mondta, hogy bár a férfi válogatott az előző Eb-n harmadik volt, a mostani ötödik hely az ellenfelek ismeretében szakmailag jobb eredménynek számít. Kiemelte, bevált az új taktika, hogy felcserélték a táblasorrendet, s így Almási Zoltán a harmadik, Polgár Judit pedig a negyedik táblán szerepelt. .

Bejelentették azt is, hogy december 2. és 11. között Gyula ad otthont az idei férfi, míg Hévíz a női egyéni országos a bajnokságnak.