Nem versenyzek ott, ahol másodrangú lény vagyok

2017.12.27. 17:33

Az ukrán Anna Muzicsuk kétszeres sakkvilágbajnok, de nem fogja megvédeni a címeit, mert nem hajlandó elutazni a vb-helyszínére, Szaúd-Arábiába. Azt mondta, ott nem versenyez, ahol alárendelt lénynek tekintik a nőket, nem akarja betartani az iszlám ortodox szabályait. Szaúd-Arábiában vannak a világ legbrutálisabb nőellenes törvényei

„Néhány napon belül két világbajnoki címet veszítek el egymás után. Csak azért, mert úgy döntöttem, hogy nem megyek el Szaúd-Arábiába. Nem követem más szabályait, nem viselek abaját (a testet teljesen elfedő ruha), nem akarok csak kísérettel kimenni az utcára, és mindent egybe vetve, nem akarom másodrangú lénynek érezni magamat. Pontosan egy évvel ezelőtt nyertem ezeket a címeket, és én voltam a legboldogabb ember a sakkvilágban, de most rosszul érzem magamat. Kész vagyok rá, hogy betartsam az alapelveimet, és kihagyjam ezt az eseményt" – írta Facebookján Muzicsuk. 

Az ukrán kifakadása csak részben állja meg a helyét, mert az Independent szerint a szaúdi rapid- és blitzsakk-vb-n a női versenyzőknek nem kötelező abaját viselniük, kosztümnadrágban és nyaknál záródó blúzban is leülhetnek a táblákhoz. 

Muzsicsokot leginkább azonban az zavarja, hogy más nem nagyon foglalkozik azokkal a problémákkal, amelyekkel ő. Pedig elég sok baj van a vb-vel. Az kevésbé meglepő, hogy az izraeli sakkozók nem kaptak vízumot a beutazáshoz, de így jártak iszlám államok versenyzői, Katar és Irán sem tudott teljes csapattal elutazni a vb-re adminisztrációs problémák miatt. 

Hogy miért hallgatnak más sakkozók, arra elég erős indok lehet, hogy a megszokott pénzdíjak sokszorosát kapják a helyezettek, és a rendezési jogért is nagy pénzt, másfél millió dollárt tettek le a szervezők. 

Az, hogy egyáltalán van vb elég nagy meglepetés azután, hogy 2016-ban a szaúdi főmufti betiltotta a sakkot, mert időrabló cselekvés és értelmetlen rivalizáláshoz vezethet.