Leszedte a világbajnok a mérgezett bábut, jött a végzet

2019.06.01. 15:16

Elég érzékletesen fejezik ki a sakkban, mit jelent a mérgezett bábu kifejezés, vagyis az, amelyikhez semmiképp sem nyúlunk.

Kállai Gábor nemzetközi nagymester most talált egy olyan feladványt, amelyikben a sötét nem mérte fel kellőképpen a veszélyt, az e7-re rakott világos bástyát habozás nélkül leütötte a királynővel, onnan viszont jött a feketeleves, és a világos két lépésben bemattolta.

sakk

Zseniális egyébként, hogyan csalták el olyan állásba a sötét vezért, ahonnan, már védekezésre képtelen. Előnyt pedig jelen esetben egyáltalán nem jelent, hogy egy tiszttel többel rendelkezik a sötét. 

Ha egy átlagos játékos elnézi ezeket a lépéseket, csak legyintünk, itt viszont sötéttel az az ukrán Ruszlan Ponomarjov játszott, aki 2004-ben világbajnoki címig jutott. (Igaz ez a partit 10 évvel később játszották, Dortmundban.)

Világos bábukat pedig az az olasz Fabiano Caruana vezette, aki második a jelenlegi világranglistán, és már rég átlépte a 2800-as Élő pontos határt. Őt emlegetik, hogy képes lehet a norvég Magnus Carlsen egyeduralmának megtörésére.

Na, de hogy mi minden történt eddig a sakkfeladványoknál az előző hónapokban? Íme:

Megfejtés

Az elterelt vezér után a futó a6-ra lép, ha ezt a király üti, a8-ról kap mattot, ha nem üti, akkor b7-ről.