A világbajnok összerakott egy sakkfeladványt, rájön mire gondolt?

2020.03.21. 10:13

Nyolc évvel idősebb bátyjával együtt, 11 évesen költözött Berlinbe Emanuel Lasker, aki akkor még nem tudott sakkozni, de a testvérétől elleste a lépéseket. Kártyázni is megtanult, és ha egy kis zsebpénzre volt szüksége, akkor ezt a két tudását kamatoztatta. 

1894 és 1921 között volt a sakkozás világbajnoka, és ez a csodás feladvány is a nevéhez köthető. A világos indul, és 6 lépésben nyer. A sötét gyalog egy lépésre van attól, hogy vezérré változzon, ezért végig úgy kell terelgetni a bábukat, hogy ez ne történhessen meg.

sakala

Segítségül annyit elárulhatunk, ne riadjon vissza attól, ha a vezér elveszik. A feladványt ezúttal is Kállai Gábor nemzetközi nagymesternek köszönjük, aki 2002-ben az olimpiai ezüstérmes válogatott kapitánya is volt.

Ha a megfejtésre kattint, ellenőrizheti, ugyanazt gondolja-e erről az állásról, mint Lasker. Ez pedig az egyik legtöbb olvasót vonzó feladványunk volt tavalyról, ami csak első ránézésre könnyű.

Megfejtés

A futó g8-ra lép, Vh7-tel matt, ezért a futót ütni kell: 1. - Bxg8 2. Kf7!!! Bxg6 kényszer 3. fxg6 h5 4. g7+ Kh7 5. g8:V+ Kh6 6. Vg6 matt!