Egy lépés, ami jól visszaadja Bobby Fischer zsenialitását

2020.03.28. 14:31

Bobby Fischer 14 évesen, 1957-ben az Egyesült Államok legfiatalabb sakkbajnoka lett, egy év múlva pedig már nemzetközi nagymester volt. Ezt a partit 1963-ban játszotta, ellenfele az a Benkő Pál volt, aki tavaly halt meg Budapesten, de életének ebben az időszakában az USA-ban élt. Fischer tőle vette át a jogot, hogy az 1971-es sakkvilágbajnoki zónaközi versenyen részt vehessen, és később világbajnoki címet szerezhessen.

Fischer zsenialitása ebben a játszmában is szembetűnő, egy lépésbe képtelenség belesűríteni a virtuozitását, ez a húzás mégis jól szemlélteti gondolkodását, hihetetlen ösztönét.

A 19. lépésnél járunk ebben a játszmában, és Fischer gyilkos ösztöne előjött. Olyat lépett, rögtön nyerő helyzetbe hozta, és a 21. lépésben Benkő meg is adta magát, mert nem volt értelme a folytatásnak.

Robert James Fischer édesapja Neményi Pál magyar fizikus volt, ezt FBI-vizsgálatok is alátámasztották. Fischer 1943. március kilencedikén született Chicagóban, de Brooklynban nőtt fel. Neményi 1955-ös haláláig támogatta anyagilag Fischer anyját. A bajnok a nevét mégsem tőle kapta, hanem egy olyan emberről,  Hans-Gerhardt Fischerről, aki soha be sem léphetett az Egyesült Államokba.

De most maradjunk a megfejtésnél. Kállai Gábor nemzetközi nagymester, a 2002-ben olimpiai ezüstérmes magyar csapat szövetségi kapitánya így vezette le a partit. A múlt heti, világbajnok által összerakott feladványt itt nézheti meg. Ha még több sakkot szeretne, itt is szétnézhet, indul az online versenysorozat.

Megfejtés

Kézenfekvő lenne 19. e4-e5-tel megnyitni a d3 futó átlóját, hogy fenyegessen h7-en a vezér mattal fenyegessen. De 19. e5-re 19. - f7-f5! mindent védene. Ezért Fischer gyilkos helyzáró áldozatot hoz, ami után már döntően fenyeget e4-e5! A gyilkos lépés 19. Bf6!!, amire Benkő 19. - Kg8-cal próbált menekülni az e4-e5 fenyegetésből, de 20. e5! h6 21. He2! után fel kellett adnia, hiszen 21. - Fxf6-ra 22. Vxh6, míg a fekete huszár lépésére, például 21. - Hb5-re 22. Vf5! védhetetlenül mattol h7-en!

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!