Első ránézésre fel kellene adni, és mégis van megoldás

2020.05.16. 13:03

Az alábbi feladványt egy osztrák sakkmester, Johann Berger találta ki, és egy érdekes problémára világít rá. A sötét gyalogot már nem tudja utolérni a fehér király, mert kívül esik a hatókörén. Öt mező van előtte, ha az f-vonalon állna a király, akkor lenne esélye befogni. Ez a sakkozás híres négyzetszabálya.

image

És mégis van megoldás, nem kell feladni a partit a világosnak. Csak meg kell találni egy jó kezdőlépést. Megnyerni persze már nem lehet, de egy döntetlen egy ilyen állásban győzelemmel ér fel.

Annyi segítséget adhatunk, ha a fehér királyt egy biztonságos fal veszi körül, akkor tud megmenekülni. Ennél szakszerűbb megfejtést Kállai Gábor nemzetközi nagymester kínál, a megfejtés alatt leírta, mit kell tenni.

Megfejtés

Világos lép és döntetlent ér el! Az eredeti kompozíció egy lépéssel korábban kezdődik, mi a megoldás folyamatába kapcsolódunk be a fenti állással. Világos problémája, hogy nem tudja elkapni a sötét gyalogot, így abból biztosan vezér lesz. Ugyanakkor ha a világos f- gyalog megpróbálna előre futni, akkor a sötét király elkapná. Tehát azzal a jövőképpel kell együttélni, hogy lesz egy vezér hátrányunk, egy különleges módszerrel, és persze a szabályok ismeretével, mégis el tudjuk érni a döntetlent: 1. fxg5! a5 2. Kg3 a4 3. Kh4! a3 4. g3! a2 és világos önpattal megmenekült!