Meghalt az olimpiai ezüstérmes Faragó Iván

2022.12.13. 14:40
Hetvenhat éves korában, hétfő éjjel meghalt Faragó Iván nemzetközi nagymester, sakkolimpiai ezüstérmes.

Haláláról a Magyar Sakkszövetség honlapján számoltak be. Felidézték: Faragó Iván karrierje szinte mesébe illetően kezdődött, hiszen családjában senki sem sakkozott, mégis megismerkedhetett gyerekkorában a sakkal, miután

KISDIÁKKÉNT, EGY VAKÁCIÓJA ALATT EGY ISMERETLEN LIBAPÁSZTOR MEGMUTATTA NEKI AZ ELSŐ LÉPÉSEKET.

A játékba rögtön beleszeretett. Versenyezni 1958-ban kezdett, a Józsefvárosi Sportiskolában, ahol mestere a legendás Papp Béla sakkoktató volt. 17 éves korára, 1963-ban már mesterjelölt lett.

Felvételt nyert a Marx Károly Közgazdasági Egyetemre 1964-ben, és tagja is lett a főiskolai válogatottnak. Abban az évben a krakkói világbajnokságon hetven százalékot megközelítő eredményt ért el. A vb-ről visszatérve az MTK versenyzője lett. Öt alkalommal vett részt az egyetemi-főiskolai sakkcsapat világbajnokságon, 1967-ben egyéni teljesítménye a mezőnyben a legjobb volt.

A Magyar Sakkszövetség elnöksége 1964-ben nyilvánította mesterré, tíz évvel később, 1974-ben nemzetközi mester, majd 1976-ban nemzetközi nagymester lett. A hatvanas évektől kezdve többször bekerült az országos bajnokság döntőibe, 1986-ban arany-, 1979-ben és 1981-ben ezüstérmet szerzett. 

Tagja volt az 1977-ben és 1980-ban Európa-bajnoki ezüstérmes válogatottnak, 1983-ban pedig bronzérmet nyert a kontinensbajnokságon a csapattal. Ezenkívül 

AZ 1980-AS MÁLTAI SAKKOLIMPIÁN ÉS AZ 1985-ÖS VILÁGBAJNOKSÁGON SZINTÉN EZÜSTÉRMET SZERZETT A VÁLOGATOTTAL.

„Hitt benne, hogy sakkozni csak szenvedéllyel és odaadással lehet. Az elmúlt évekig aktívan játszott. Személyével nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi sport- és sakkélet kiváló alakja is távozott” – írta a Magyar Sakkszövetség, amely saját halottjának tekinti Faragó Ivánt.