Abszurd a köbön: ismét egy vb-döntő a világ legjobb játékosa nélkül

9TQ7TB-highres (1)
2023.04.09. 13:19 Módosítva: 2023.04.25. 15:14
Nem ez az első eset, hogy a világ legjobb sakkjátékosa nem vesz részt a sportág világbajnoki döntőjén. Vasárnap kezdődött meg az asztanai Nemzeti Balett Színházban a 14 meccsesre tervezett finálé a világranglista második helyezettje, az orosz Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij és a harmadiknak rangsorolt kínai Ting Li-zsen között. És a rangelső és címvédő norvég Magnus Carlsen? Őt már nem érdekli a világbajnoki korona.

A sakkvilágbajnoki döntő sorsolását vasárnap délelőtt már a modern idők fuvallata lengte be. Ugyanis mesterséges intelligencia segítségével döntötték el, hogy az első partiban ki vezesse a világos bábokat, egy robotkar húzta ki a sakkfigurákkal töltött tálból a fehér gyalogot, ami azt jelentette, hogy a szerencse Nyepomnyascsijnak kedvezett, ő játszik világossal a nyitópartiban. 

Amelyben, ugye, a kínai Ting Li-zsen az ellenfele, ez a két sakkozó osztozott az első és a második helyen a világbajnokjelöltek tornáján 2022. június 16. és július 5. között a madridi Palacio de Santonában.

Nyepomnyascsij 9,5 pontot gyűjtött a lehetséges 14-ből, öt győzelemmel és kilenc döntetlennel, veretlenül abszolválta a tornát, Tingnek 8 pontja volt, egymás elleni két partijukból az orosz egyet nyert meg, egy pedig döntetlenül végződött. 

A nyolcfős tornán az akkor még magyar színekben versenyző Rapport Richárd 5,5 ponttal az utolsó helyen végzett. 

Mármost, a sakkvilág trónján 2013 óta megingathatatlanul ülő Magnus Carlsen, az uralkodó világbajnok tavaly július 20-án szponzorán, az Unibeten keresztül bejelentette, hogy motivációhiányra hivatkozással nem védi meg világbajnoki címét. 

A bejelentés igazából senkit sem ért váratlanul, mert Carlsen már a világbajnokjelölti torna előtt meglebegtette, hogy csak akkor vállalja a döntőt, ha a tornát a francia–perzsa Alireza Firouzja nyeri meg, a 19 éves játékos azonban csupán a hatodik helyet szerezte meg. 

A madridi torna után a norvég világbajnok még hajlandó volt egy rövid megbeszélést folytatni a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE orosz elnökével, Arkagyij Dvorkoviccsal és Emil Szutovszkij ügyvezető igazgatóval, de ennek már igazából nem volt tétje. 

1975 óta most először fordul elő, hogy az uralkodó világbajnok nem indul harcba a sakkvilágbajnoki címért.

48 éve az amerikai Bobby Fischert megfosztották a három évvel korábban Borisz Szpasszkijjal szemben megszerzett koronájától, mert nem tudott megegyezni a feltételekben a FIDE akkori elnökével. 

A szituáció azonban nem csak ezért pikáns. Először is a FIDE-nek orosz elnöke van, miközben Oroszország inváziót folytat Ukrajna ellen. Igaz ugyan, hogy Dvorkovics, aki korábban Oroszország miniszterelnök-helyettese volt, és állítólag szoros kapcsolatot ápol Vlagyimir Putyinnal, igyekszik távol tartani magát a politikától. 

Viszont a világbajnoki döntő 2 millió dolláros pénzalapját – amiből 1,2 millió a győztest, 800 000 a vesztest illeti meg – az amerikai bejegyzésű, de kazah gyökerű Freedom Holding Corp. biztosítja, és a cég vezérigazgatója, a 35 éves Timur Turlov korábban orosz állampolgár volt (bár kazah nemzetiségű), és csak nemrégiben kapott kazah útlevelet.

Ettől függetlenül Turlov neve ott van Ukrajna feketelistáján, amelyen a háborút támogató orosz oligarchák szerepelnek. 

Az is tény, hogy Nyepomnyascsij egyike azon 44 orosz sakkozónak, akik tavaly áprilisban aláírtak egy nyílt levelet, amelyben elítélték Ukrajna orosz invázióját.

Így most Nyepomnyascsij FIDE-zászló alatt játszik Tinggel, azaz hivatalosan nem a hazáját képviseli. Ettől függetlenül ha győz – amire minden esélye megvan –, akkor 2007 után újra orosz kezekbe kerül a sakkvilágbajnoki cím. 

A FIDE-világranglista élcsoportja: 1. Magnus Carlsen (norvég, 32 éves) 2853 Élő-pont, 2. Jan Nyepomnyascsij (orosz, 32) 2795, 3. Ting Li-zsen (kínai, 30) 2788, 4. Alireza Firouzja (francia, 19) 2785, ... 13. Rapport Richárd (román, 26) 2745. 

Érdekes a ma már orosz állampolgár Szergej Karjakin esete.

A világ egyik legjobb sakkozója a Krím félszigeten született, és bár Ukrajnával sakkolimpiát nyert 2004-ben, 14 éves korában, többször is nyilvánosan kiállt Putyin inváziója mellett.

Ezért az orosz vezetésű (!) FIDE tavaly hat hónapra felfüggesztette Karjakin versenyzési jogát, és a nagymester nem indulhatott el a madridi világbajnokjelölti tornán. Sőt, az elmúlt egy évben nem is játszhatott egyáltalán, ezért a legutóbbi, márciusi FIDE-világranglistán már nem is szerepel a neve.

Ugyanakkor tavaly júniusban Vlagyimir Putyin orosz elnöktől megkapta a legmagasabb orosz állami kitüntetést. 

(Borítókép: Jan Alekszandrovics Nyepomnyascsij és Magnus Carlsen 2021. december 1-jén. Fotó:  Giuseppe Cacace / AFP)