Gledura Benjamin sikere győzelmet ért a sakkolimpián a két éve ezüstérmes örmények ellen

2024.09.20. 08:03
A magyarok legjobb férficsapata Gledura Benjamin remek sikerének köszönhetően csütörtökön újabb értékes győzelmet aratott a budapesti sakkolimpián, a nyolcadik fordulóban, így már dobogós helyen áll. A női válogatott viszont kikapott.

A nyílt szekcióban a házigazda kilencedikként rangsorolt négyese immár ötödször aratott minimális diadalt, ebből negyedszer úgy, hogy három táblán döntetlennel zárult a csata, a negyedik magyar játékos viszont begyűjtötte a teljes pontot. Ezúttal a két éve ezüstérmes Örményország ellen – a tornán immár másodjára – Gledura Benjamin volt a hős, számolt be tudósításában a Magyar Távirati Iroda. A nőknél a magyar együttes eddigi legerősebb ellenfelével, a címvédő Ukrajnával találkozott, amely 2,5–1,5-re diadalmaskodott.

A magyar férficsapat az első három táblán gyors remivel zárt, közülük az éltáblás és világossal játszó Rapport Richárd láthatóan feldúltan és csalódottan hagyta el a BOK Csarnok játékterét. Az orosz születésű Szjugirov Szanan úgy vélte, a megnyitásból volt némi előnye, de ez a középjátékban teljesen eltűnt. A Rapporthoz hasonlóan nagy visszatérő Lékó Péter az MTI-nek elárulta: statikus partit vívott, amelyben tudta, ha precízen lép, akkor csakis döntetlen születhet.

„Sötéttel a legfontosabb a stabilitás. Ugyan egyszer negyven percet gondolkodtam, de nem arról szólt a döntés, hogy kockáztassak-e vagy sem. Csak számbavettem a különböző folytatások veszélyeit” – mondta mosolyogva a 45 éves nagymester, aki már jelezte, a csapat negyedik tagja igencsak jól áll.

Gledura Benjamin, a magyar együttes legfiatalabbja, aki eddig mind a nyolc fordulóban asztalhoz ült, a középjátékban került kedvezőbb helyzetbe sötéttel, amikor kihasználta örmény ellenfele óvatlan huszárlépését. Robert Hovhanniszjan aztán védekezésre szorult, de időzavarban pontatlan volt, így a 25 esztendős Gledura győzelemig tudta fokozni a nyomást.

A megnyitás nem sikerült annyira jól, aztán az ellenfelem gyalogot áldozott, amit nem értettem. Persze volt kompenzációja, de nagyon komplikált volt az állás. A negyvenedik lépés után, azaz az időellenőrzésnél már tudtam, hogy ezt megnyerem, mert a plusz harminc perccel volt időm átgondolni a folytatást – értékelte a partiját Gledura.

Ács Péter szövetségi kapitány azt hangsúlyozta az újabb fontos győzelem után, hogy az elmúlt olimpiákon általában 18 pont kellett a dobogós helyezéshez, amit még sok nagyon erős, most a magyarok mögött álló rivális is elérhet. A magyar csapatnak jelenleg 14 pontja van hét győzelemmel és a százszázalékosan éllovas Indiától elszenvedett egyetlen vereséggel.

„Három nagyon nehéz ellenfél van még hátra, de teljesen mindegy melyik lesz a következő. Mint ahogy a cél akkor sem változna, ha a harmincadik helyen állnánk. Ugyanúgy ülnénk asztalhoz akkor is” – mondta Ács Péter, aki a csapatösszeállítással kapcsolatban elárulta, sok szempontot kell figyelembe vennie, s bár volt előzetes terve, az már korábban felborult. Mosolyogva megjegyezte, az elgondolásaiban az sem szerepelt, hogy Gledura Benjamin nyolcból nyolc partit játszik.

A legjobb hazai női csapatnak még nehezebb dolga volt, mert a címvédő várt rá, így mind a négy táblán az ellenfélnek volt nagyobb Élő-pontja. Ennek ellenére a harmadik táblán Papp Petra világossal, a negyediken Lázárné Vajda Szidónia sötéttel remizett viszonylag hamar. Az első két táblán viszont komoly küzdelem alakult ki, a mindössze 17 évesen éltáblás Gaál Zsóka világossal végül nem tudta legyűrni ellenfelét, az eddig veretlen Hoang Thanh Trang viszont kettős gyaloghátrányba került, s nem tudta tartani az állását, így először kapott ki a tornán, ami a csapat vereségét is jelentette egyben.

Az indiaiak a nyílt kategóriában megőrizték hibátlan mérlegüket, miután 3,5–0,5-re verték Iránt, a nőknél viszont kikaptak Lengyelországtól, amely így utolérte őket az élen, akárcsak Kazahsztán. A férfiaknál a 14 pontos magyar A válogatott a címvédő Üzbegisztánnal holtversenyben két ponttal lemaradva követi Indiát. A B csapat a Belgiummal játszott döntetlennel tízpontos, míg az U25-ös együttesnek maradt a nyolc pontja az Angolától elszenvedett vereség után. A nőknél az A csapatnak továbbra is 11 pontja van, a B-nek maradt nyolc, mert kikapott Moldovától, az U25-ös kvartett pedig feljött kilencre Tunézia felülmúlásával.

A 45. sakkolimpia pénteken 15 órától a kilencedik fordulóval folytatódik. A svájci rendszerű, 11 fordulós viadal vasárnap zárul.

Sakkolimpia 2024, Budapest, 8. forduló:

férfiak:

Magyarország–Örményország 2,5–1,5

  • Rapport Richárd (2715 Élő-pont)–Haik Martiroszjan (2667) döntetlen
  • Sant Szargszjan (2649)–Lékó Péter (2666) döntetlen
  • Szjugirov Szanan (2644)–Gabriel Szargisszian (2646) döntetlen
  • Robert Hovhanniszjan (2629)–Gledura Benjámin (2628) 0–1

Magyarország B–Belgium 2–2

Magyarország U25–Angola 1,5–2,5

A 9. forduló párosítása:

  • Egyesült Államok–Magyarország (3. hely)
  • Finnország–Magyarország B (43.)
  • Madagaszkár–Magyarország U25 (77.)

nők:

Magyarország–Ukrajna 1,5–2,5

  • Gaál Zsóka (2385)–Julija Oszmak (2471) döntetlen
  • Anna Usenyina (2417)–Hoang Thanh Trang (2351) 1–0
  • Papp Petra (2259)–Natalija Buksza (2387) döntetlen
  • Jevgenyija Doluhanova (2304)–Lázárné Vajda Szidónia (2283) döntetlen

Magyarország B–Moldova 1,5–2,5

Tunézia–Magyarország U25 0–4

A 9. forduló párosítása:

  • Kanada–Magyarország (18.)
  • Kirgizisztán–Magyarország B (71.)
  • Magyarország U25 (63.)–Chile

Ajánlókép: Magyar Sakkszövetség Facebook-oldal