Meddig mehet el Kassai Viktor fegyelmezésben?

2016.09.27. 07:09

Az FTC–Újpest-rangadón bíráskodó Kassai Viktor kisebb bakikkal, de különösebben nagy hiba nélkül hozta le a mérkőzést. Persze van, aki panaszkodott a játékvezetői felfogásra, de a magyar bajnokságban ennyi kritika bőven bele kell, hogy férjen.

Kassai Viktor nagy nemzetközi tapasztalattal rendelkezik, kritizálták már külföldön is. Egyvalami azonban mintha más lenne a külföldi meccsei és a hazai bíráskodásai között. Kassai máshogyan áll hozzá a játékosokhoz kint, mint idehaza. Ennek kirívó példája volt a derbi, Kassai és az újpesti Souleymane Diarra között zajló miniháború.

Souleymane Diarra az Újpest egyik legjobbja volt a meccsen, egy gól és a tizenegyes előtt a szabálytalanságot kikényszerítő beadás is az ő nevéhez fűződik. Az ellenfél faragta is, és néha úgy tűnt, ő is megküzdött a külön figyelemért.

Az azonban váratlan, ahogy a 2011-es év bírójának, illetve az év magyar játékvezetőjének is megválasztott Kassai Diarrát kezelte: letegezte és a tévéfelvételeken közeli képen is látható módon leteremtette a reklamáló játékost.

Az első félidőben egy szabálytalanságot kért számon a mali válogatott futballista, amire Kassai reagált, és fenyegetően szólt az amúgy magyarul nem beszélő Diarrához. Mintha azt mondaná, hogy vigyázzál illetve ne dumálj!

Diarra és Kassai

A második félidőben is folytatódott kettejük külön kis csatája, ami akkor csúcsosodott ki, amikor Diarrát labdával eltalálták, ő pedig lépett kettőt a pálya belseje felé, majd fájdalmas arccal összeesett. Nem tűnt igazinak a fájdalom, a meccs ment is tovább, aztán néhány méterre mellette végül egy újpesti szabálytalanság után megállt a játék. Kassai Diarrának színészkedés miatt sárgát adott, majd tovább lépett, de a mali futballista Kassai után ment, aki szigorú arccal ráüvöltve küldte el melegebb éghajlatra, az előzőnél jobban kivehető, hogy azt mondja neki, húzzál innen! Rosszabb esetben, hogy ne ugassál!

Diarra és Kassai 2

Furcsa mód, ameccs alatt mással nem viselkedett így Kassai. Az MLSZ etikai kódexében szerepel, hogy „a játékvezető a szabályok legfőbb őre, akinek ítéleteit tisztelettel kell fogadni, ami egyúttal a játékosok és a csapat mentális erejének is fokmérője.” A tiszteletnek feltehetően kölcsönösnek kellene lennie.

Normálisan reagál-e a bíró?

Az esetek miatt megkerestük az MLSZ-t, szerepel-e a jegyzőkönyvben bármilyen, kettejükkel kapcsolatos bejegyzés a sárgán és Diarra cseréjén kívül, illetve, hogy a játékvezetők viselkedését szabályozó kódexben van-e arra vonatkozó passzus, hogy miként beszélhet egy bíró a játékossal.

Az Újpestet is megkerestük a kérdéseinkkel, amint válaszolnak, azonnal bővítjük cikkünket.