Hol vesznek el az ifi focisták? Európa válságban

2015.11.10. 16:00

Krízisben van az európai futball utánpótlás-nevelés a CIES Futballkutató Intézet legfrissebb elemzése szerint. Egyre csökken azoknak a fiataloknak a száma, akiket a nevelő klubjuk aztán első osztályú bajnokságban is játszat.

A CIES 31 UEFA-tag bajnokságának 460 csapatát vizsgálva jutott arra, hogy hat szezon óta folyamatosan csökken a saját nevelésű játékosok létszáma. Míg 2009-ben a csapatokban 23,1 százalék volt a saját játékosok aránya, addig 2015-re ez 19,7 százalékra csökkent.  Egy év alatt is nagy volt az esés, 2014-ben még 21 százalékon álltak a csapatok.

Az intézet az UEFA-definíciója alapján minősítette a játékosokat, azokat tekintette saját nevelésűnek, akik 15 és 21 éves koruk között legalább három szezont eltöltöttek ugyanannál a klubnál.

Az esés csak azoknál a nagy kluboknál kisebb mértékű, amelyek akadémiáiból építenek be új játékosokat. A csökkenés azonban azt is mutatja, hogy a fiatal futballisták egyre mobilisabbak, hamar eligazolnak más csapatokhoz. A tanulmány másik megállapítása, hogy az átlagéletkor minden eddiginél magasabb, 26 év a vizsgált ligákban.

Általános  tendencia, hogy topligákban kevés saját nevelésű játékos van, Olaszország jelenti a mélypontot a maga 8,6 százalékával. A légiósokból éló Ciprus, Görögország és Törökország is elrettentő példa. Európában összesen 33 olyan csapat van, ahol egyetlen játékos sem felel meg az UEFA-definíciónak.

A legjobban a fehéroroszok és a csehek állnak, náluk 30 százalék feletti a saját nevelésűek aránya, de közvetlenül utánuk Magyarország következik 29,5 százalékkal.

A CIES adatai szerint a játékidő 27 százalékában pályán is vannak a magyar klubok saját nevelésűik. Az NB I.-ben a Honvéd, az MTK és a Debrecen több mint 50 százalék felett áll. Európában összesen 24 ilyen klub van. Az eleve akadémiaként indult Felcsút csak az ötödik a magyar listán, még a Haladás is megelőzi. Játékosainak harmada saját nevelés. A Fradiban viszont alig találni az utánpótlásukból felkerült futballistát, csak 4,2 százalékon áll az egyesület.

Meglepetés lehet, hogy Magyarországon nem valamelyik akadémiával rendelkező csapat, hanem a Diósgyőr adta a legtöbb profi debütánst, négy játékosuk kapott lehetőséget először az első osztályban.

A húsz legtöbb lehetőséget kapó saját nevelésű közé is befért egy magyar futballista is. Az újpesti Sallói Dániel a játékpercek 53,6 százalékát megkapja.