Félelmetes, mióta nem volt csak angollal kezdő csapat a PL-ben

2016.02.27. 12:38

1999. február 27-én az Aston Villa fogadta a Coventryt egy angol elsőosztályú bajnokin, a vendégcsapat 4-1-re páholta el őket, de a meccs nem ezért maradt emlékezetes.

Az Opta statisztikái szerint ez volt az utolsó Premier League-mérkőzés, ahol kizárólag angol nemzetiségű játékosok léptek pályára egy csapatban. 

Az Aston Villa ugyanis az alábbi kezdővel kezdte el a mérkőzést:  Michael Oakes, Steve Watson, Gareth Southgate, Riccardo Scimeca, Alan Wright, Lee Hendrie, Ian Taylor, Paul Merson, Simon Grayson, Julian Joachim és Dion Dublin. Csereként is csak angol állampolgárok léptek pályára.

A vendégeknél két svéd, két skót, egy holland és egy ausztrál is kezdett, utóbbiak, George Boateng és John Aloisi két-két gólt szereztek. 

Gareth Southgate és Paul Merson az Aston Villából
Gareth Southgate és Paul Merson az Aston Villából

Hogy mennyire ritka az ilyesmi a Premier League-ben az jól mutatja, hogy csupán egyetlen mérkőzést lehet felhozni, amely cáfolhatja a statisztikát: egy 2006-os Middlesbrough-Fulham-meccs. 

Steve McClaren utolsó meccsén irányította a Middlesbrough-t a szezonzárón, és kizárólag olyan játékosokat küldött pályára, akik Angliában születtek. Később azonban James Morrison úgy döntött, hogy a skót válogatottat választja, és 43-szor szerepelt az ottani nemzeti válogatottban, így papíron ő skótnak számít. Emiatt ugyan vitatják, hogy a Boróé volt az utolsó teljes angol tizenegy, de több angol lap is a 99-es Aston Villa-csapatnak adja ezt a dicsőséget.  McClaren amúgy a búcsúmeccsén az akadémiájuk erejét szerette volna bizonyítani.

Az viszont tény, hogy azóta egyetlen egy Premier League-meccs sem volt, ahol egy csapat kizárólag angol nemzetiségű játékosokkal állt volna fel.