Fura helyszínen jön az első Real-United futballdöntő

2017.08.08. 14:41

Kedd este Szkopjéban játszik az UEFA Szuperkupájáért a Real Madrid és a Manchester United. Európa talán két legjobb csapata, amely összesen eddig 23 európai kupát őriz. A Real ebből 17-et nyert, és az 1990-es Milan-siker óta az első csapat lehet, amely Bajnokok Ligája címvédés után a Szuperkupában is kettőt nyer egymás után. A Realnak három, az MU-nak egy sikere van eddig a sorozatban.

Érdekes párharc lesz ez, hiszen a Real Madridnak és a Manchester Unitednek nagyon gazdag közös európai kupamúltja van: ez lesz a 11. egymás elleni európai tétmeccsük, viszont ez lesz az első, amikor döntőben találkoznak. Eddig a Real áll jobban, a spanyolok szemszögéből nézve 4 győzelem, 4 döntetlen és 2 vereség a párharc állása.

Az első találkozás 1957. április 11-én, a BEK elődöntőjében történt. Akkor a Santiago Bernabeuban 135 ezer néző előtt nyert 3-1-re a Madrid Mateos, Di Stéfano, Rial, illetve Taylor góljaival. A visszavágó 2-2 lett, így a madridi csapat jutott a döntőbe.

Következett az 1968-as BEK-elődöntő és ekkor a Manchester United járt jobban. Az Old Traffordon George Best góljával nyert, a visszavágó úgy lett 3-3-as döntetlen, hogy a szünetben a Real még 3-1-gyel továbbjutásra állt, de aztán az MU öt perc alatt vágott kettőt.

2000-ben a BL negyeddöntőjében, a madridi 0-0 után a Real 3-2-re nyert idegenben. Három évvel később fantasztikus csata volt a sorozat ugyanebben a szakaszában. Madridban 3-1-es hazai siker eldőlni látszott minden, a visszavágót hiába nyerte az MU 4-3-ra, mégis kiesett.

A legutóbbi párharcot a 2013-as BL-nyolcaddöntő hozta. A madridi 1-1 megint az MU továbbjutását sejtette, de Sergio Ramos öngólja után az angolok nem tudták tartani Ronaldóékat, akik három perc alatt – Luka Modric, és volt MU-s portugál góljaival – megfordították a meccset. Az eddigi öt párharc végén tehát négyszer a Real örülhetett.

A közös múlt mellett is sok minden a spanyolok sikerét vetíti előre. Hiába kerestek az angolok is statisztikai fogódzókat, sok olyat nem találtak, amelyben ők lennének a jobbak:

  • José Mourinho edzőként eddig nem volt sikeres a Szuperkupában, mind a két a korábbi meccsét bukta: 2003-ban a Portóval, 2013-ban a Chelsea-vel, ugyanakkor nincs olyan szakvezető, aki három kupát is elveszített volna és a portugál az első, aki három különböző csapattal eljutott idáig.
  • Európa Liga-győztes csapat legutóbb 2012-ben nyert Szuperkupát, akkor az Atléticónak sikerült a Chelsea 4-1-es legyőzésével
  • A Szuperkupában spanyol csapat 13-szor, angol 7-szer nyert. A spanyol-angol kupadöntők mérlege 3-2 az angolok javára, legutóbb a már emlegetett Atlético-Chelsea volt a legutóbbi spanyol-angol döntő, előtte 1998-ban a Chelsea verte a Realt 1-0-ra.

Legutóbb Kaliforniában, az International Champions Cupon találkozott a két csapat, amely 1-1-es döntetlennel és tizenegyesekkel 2-1-es manchesteri győzelemmel ért véget. Ezen a meccsen még nem játszott Cristiano Ronaldo, aki most ott van a keretben és a 109. európai kupagólját szerezheti meg.

Ezzel együtt sem a számok fogják eldönteni a kedd esti döntőt, ami bizonyos tekintetben történelmi lesz. Először fordul elő, hogy a volt Jugoszlávia valamelyik országában ilyen jelentőségű európai kupameccset rendeznek. Az, hogy miért éppen a macedóniai Szkopjéra esett a választás, arról az UEFA-nál lobbizó oroszokat lehetne megkérdezni. Jó eséllyel a város sportéletét megreformáló orosz üzletembernek, Szergej Szamszonyenkónak köszönhetik a rendezést, ő építtette a Vardar világszínvonalú kézilabdacsarnokát, ő újíttatta fel az esti meccs helyszínét, a Philip II. Arenát.

A nehezen megközelíthető, turistacélpontnak és futballvárosnak sem mondható Szkopjénak viszont mégis van egy előnye a Szuperkupa szempontjából: a 33460 fős stadion így is nagyobb, mint a monacói II. Lajos stadion, amibe 18 ezren fértek csak be – ott 2012-ig rendezték a Szuperkupa-meccseket.

A döntő 20.45-kor kezdődik majd.