A PSG kapusa az egyik véglet a világon, a Paksé a másik

navas
2022.05.16. 14:37
A svájci székhelyű Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) legfrissebb posztjában a világ minden tájáról 36 bajnokságot vizsgált meg az InStat segítségével, hogy megtalálja, kik a leginkább rövidpasszos kapusok, és kik azok, akik rendre mélységi labdákkal operálnak.

Utóbbihoz legalább negyvenméteres indításokat kell megtenni, az európai topligákat figyelembe véve pedig a Burnley-t erősítő NickPope dolgozik a legmagasabb aránnyal. Az ő passzainak 73,1 százaléka száll messzire a levegőben, kicsivel megelőzve az Osasuna kapuját védő Sergio Herrerát.

Fontos még kiemelni, hogy a 2021–2022-es (naptári rendszerű ligáknál 2022-es) idényeket veszik figyelembe, és csak azokat a játékosokat, akik május 10-ig legalább ezer percet töltöttek a pályán a bajnokságban.

A másik végletet a PSG két kapusa, Keylor Navas (8,2 százalék) és Gianluigi Donnarumma (8,4 százalék) jelenti, akik meccsenként 1,7 és 1,8 hosszú indításra vállalkoztak, egyébként inkább a közelebbi embereket keresték, hogy ők építsék fel a játékot.

A vizsgált 36 bajnokságban is a párizsiak állnak az első két helyen, az utolsón pedig a paksi Rácz Gergő, akinél 83,6 százalékos ez a mutató, és meccsenként 19,7 hosszú indítása volt.

Érdekesség, hogy darabszámban ezzel sincs az élmezőnyben, hiszen a bochumi Manuel Riemann 27,5 távoli passzal jelentkezett átlagosan, a leginkább játékba bevont kapus pedig a Derby Countynál játszó Ryan Allsop volt, akinek pontosan ötven passza volt meccsenként.

Ami a honi élvonal további szereplőit illeti, a ferencvárosi Dibusz Dénes (21,2 százalék) volt arányaiban, valamint darabszámban (4,9) is a legkevesebbet előrerúgó kapus, a második legnagyobb százalékban pedig az ugyancsak paksi Nagy Gergely (68,9 százalék) próbálkozott messzire passzolni.

A ligák összevetésében a török élvonal 35,7 százalékos arányától a skót bajnokság 58,4 százalékáig terjed a skála.

A teljes listát itt böngészheti! 

(Borítókép: Tim Clayton / Corbis via Getty Images)