Így múlik el a világ dicsősége: két év alatt megdőlt az ország mítosza

manchester united
2024.08.26. 11:03
A Premier League megalakulása után évtizedeken át tartotta magát a Manchester United legendája, az elmúlt két évben azonban a számegyenes másik végére kerültek a „vörös ördögök”.

Ki ne emlékezne az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságot a 2000-es évek eleje óta figyelők közül arra, hogy a mérkőzések végjátékában a Manchester United valahogyan mindig meg tudott újulni, és akkor lecsapni a riválisokra, amikor már nem volt esély a válaszra.

A rengeteg ráadásban szerzett találat miatt Sir Alex Ferguson együttesével kapcsolatban sorra születtek az olyan mémek, melyek arra utaltak, hogy „addig hosszabbítunk, amíg a Manchester United be nem talál”, vagy épp a ráadás (injury time) nevét költötték át Fergie Time-ra.

A legendás skót menedzser 2013-as visszavonulása óta hiába vár újabb bajnoki címére a 20 aranyéremmel rekorder együttes, miközben a városi rivális City 2012 óta nyolcszor is felülhetett Anglia trónjára.

A „vörös ördögök” 2022 nyara óta az Ajaxnál remeklő Erik ten Haggal próbálják meg visszaszerezni korábbi dicsőségüket, ez azonban eddig igencsak nyögvenyelősen megy: volt ugyan egy-egy Ligakupa- és FA-kupa-siker, a bajnokságban viszont a bronzérem után legutóbb a nyolcadik hely jött össze, és csupán az Európa-ligában indulhat a gárda.

Az együttes a mostani kiírásban egy hajrában szerzett győztes góllal nyitott, amivel átmenetileg vezette is a tabellát, a Brighton otthonában viszont egy 95. perces találat miatt kapott ki 2–1-re.

És ezzel el is érkeztünk cikkünk apropójához:

Míg az együttes a Premier League első 30 évében összesen két alkalommal kapott ki úgy, hogy az ellenfél a ráadásban szerezte meg a győztes gólját, a Ten Hag-érában ez már a hatodik(!) ilyen vereség volt, vagyis két év alatt háromszor annyi ilyen vereség jött össze, mint 1992 és 2022 között összesen.

Manchester United have conceded more stoppage time winners under Ten Hag than they did in the Premier League before him.
byu/Amu_1310 insoccer

Így múlik hát el a világ dicsősége...

(Borítókép: Ash Donelon / Manchester United via Getty Images)