Fűvel bukott le a síugró olimpiai bajnok

2009.01.16. 13:35 Módosítva: 2009.01.16. 15:06

Pozitív eredményt hozott Lars Bystöl olimpiai bajnok síugró doppingtesztje A sportágban egészen ritka a dopping, de az egyre jobban lecsúszó norvégot sem teljesítményfokozóval kapták el.

A 29 éves versenyző - aki 2006-os, torinói játékokon normálsáncon lett aranyérmes - maga beszélt az esetről a sajtónak. Hangsúlyozta, nem teljesítményfokozót találtak a szervezetében a novemberi helyi viadalon, és nem is versenykörülmények között bukott le.

Médiaértesülések szerint Bystöl vesztét THC okozta, ami kábítószer-fogyasztásra utal, hiszen ez többek között a marihuána hatóanyaga.

Az eset is azt mutatja, hogy Bystöl kezéből egyre inkább kicsúszik a karrierje. A sportoló a múltban többször került a lapok címoldalára mértéktelen italozása miatt, és a 2007/08-as szezon óta nem is tagja a norvég válogatott A-keretének.

Intő lehet számára a négyszeres finn olimpiai bajnok, Matti Nykänen példája, aki 1988-as három aranya után egyre mélyebbre csúszott az alkoholizmusba. Nykänen a 2000-es években többször is ült börtönben, egy ismerősét leszúrta, élettársát alaposan megverte. Jelenleg popsztárként él.

A feltehetően féléves eltiltás előtt álló Bystöl egyébként mindössze a második doppingesetet produkálta a síugrók között. A 2000/2001-es Négysáncverseny alatt az orosz Dimitrij Vaszilijev valóban doppinggal, vízhajtóval bukott meg. Őt akkor hat hónapra tiltották el.