Tibor
2 °C
8 °C

21 napig volt kómában a sívilágbajnok

2009.02.12. 15:21

Felébresztették a mesterséges kómából csütörtökön Daniel Albrecht világbajnok svájci alpesi sízőt, aki egy kitzbüheli edzésen bukott hatalmasat három héttel ezelőtt.

Az Innsbruckban kezelt sportolónál múlt szombaton kezdték meg az általában három-négy napig tartó ébresztési folyamatot, ám hétfőn leállították, miután fertőzés támadta meg a versenyző gyulladásban lévő tüdejét.

A klinika csütörtökön közleményben tudatta, hogy a 25 éves síelő állapota folyamatosan javult az elmúlt 24 órában, és már önállóan lélegzik.

A 2007-es vb-n szuperkombinációban győztes Albrecht a január 22-i tréningen a cél előtt, egy ugrató után a levegőben elvesztette az egyensúlyát, száznegyvenes sebességgel a hátára zuhant, a balesetben koponya- és tüdősérüléseket szenvedett.

A kitzbüheli pályán ezt az ugratót mesterségesen építették, és nagyon veszélyes, tavaly egy amerikai síző bukott hatalmasat ugyanitt. Albrecht baleseténél állítólag a szél kapott a léce alá, utána veszítette el egyensúlyát.

Minden idők legidősebb síbajnoka, Didier Cuche a múlt heti szuper óriásműlesiklásban elért világbajnoki győzelmét társának ajánlotta.

Egyelőre teljesen bizonytalan, mennyit kell kihagynia Albrechtnek, de vannak olyan orvosi vélemények, miszerint ahány napot kómában töltött, annyi hónap szükséges a teljes felépüléshez. A vancouveri téli olimpián így várhatóan nem indul.