Mutogat, beszól, verekszik az iszákos síugró

2010.12.02. 11:23

A finn síugrósportban mindig voltak fenegyerekek, a feleségét verő, popénekléssel is próbálkozó, alkoholista Matti Nykänen után most Harri Olli szállítja a botrányokat: gyorshajtás, alkohol, eltiltások vannak a számláján.

A hétvégi kuusamoi síugró Vk-verseny egyik rosszul sikerült ugrása után Harri Olli beintett a zsűrinek, szerinte az adott szélviszonyok között nem szabadott volna elengedniük az így csak 77 méteresre sikeredett ugrást. Olli most megúszta enyhe büntetéssel, csak a szerdai kuopiói versenyt kellett kihagynia.

A nem sportszerű hozzáállásáról ismert finn nem először kapott eltiltást. 2008 februárjában az obertsdorfi világbajnokság záróünnepélye helyett részegre itta magát, és két nőt is ágyba vitt egyszerre. Miután előkerült, kamerák előtt durván szidalmazta a szövetségi kapitány Janne Marvaliát.

Júliusban a rendőrséggel is meggyűlt a baja, gyorshajtás miatt tartóztatták le, 80 helyett 141 km/órával száguldott, a vérében 0,67 ezrelék alkoholt is kimutattak.

Augusztusban visszatért a válogatottba, de nem sokáig maradhatott csapattag. Egy nyári síugróversenyt lekésett. Másnapos volt, nem bírt időben fölkelni. Októberben ismét az alkohol miatt került bajba, egy újabb ittas vezetésért a rendőrök állították elő. A jogosítványát bevonták, harminc napos felfüggesztett börtönt kapott, 120 euró büntetést is ki kellett fizetnie. 2008 decemberében bejelentette, rehabilitációs kezelésre megy, mert jól akar szerepelni a Négysánc versenyeken.

A 2008/2009-es szezon jól is sikerült, három Vk-versenyen is győzött, Oberstsdorfban a sáncrekordot is megdöntötte. A jó eredmények mellett a balhé sem maradhatott el: novemberben a menyasszonyával veszekedtek egy bárban, Olli egy üveget kettétört, azzal fenyegetőzött.

2010 viszonylag csendesen telt, egészen eddig elkerülte a balhékat, ám nagy eredményei sem voltak. A vancouveri téli olimpián a normál sáncon nem ért el értékelhető eredményt, a nagysáncon csak 18. lett. A csapatban már jobban szerepelt a finn válogatott, a dobogóról épphogy lecsúszva a negyedik helyen végeztek. A márciusi sírepülő világbajnokságon végül összejött egy érem is, Olli csapatban harmadik lett a nagysáncon.