A téli olimpiára készültek a grúz terroristák

2012.05.10. 15:06

A 2014-es szocsi téli olimpia elleni merénylethez használták volna fel azt a jelentős fegyverkészletet, amelyre a Szovjetunió szétesésekor Grúziától elszakadt Abháziában bukkantak május elején - közölte az orosz terrorellenes bizottság vezetője.

A fegyverek között Igla és Sztrela rakétákat, tankelhárító rakétákat, gránátokat, trotilt, több tízezer lőszert találtak a Doku Umarov vezette csecsen lázadó csoport abház sejtjének felderítését célzó, még 2011-ben elkezdett akcióban. Moszkva állítása szerint Umarov szeparatista vezér, aki 2007-ben alapította meg a Kaukázusi Emirátus elnevezésű szervezetét, és a fegyverek Abháziába szállítását irányította, szoros kapcsolatban áll a grúz különleges szolgálatokkal. Az orosz hatóságok ezért a merénylet előkészítésével Grúziát is meggyanúsították.

Az orosz terrorellenes bizottság közlése szerint a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnak sikerült megállapítania, hogy a fegyveresek 2012-2014-ben tervezték Szocsiba áttelepíteni a most fellelt fegyvereket, hogy azt a téli olimpiai játékok előkészítése és lebonyolítása idején terrorcselekmények elkövetésére használják fel. A felderítés során az abház fegyveres csoport vezetőit őrizetbe vették. Még februárban elfogták a fegyvert továbbító futárt, aki Grúziából 300 detonátort szállított a kaukázusi területen működő, Umarovhoz tartozó sejtnek.

A terrorellenes bizottság úgy véli, hogy sikerült jelentős csapást mérni a terrorista csoportra, megfosztva azt jelentős nagyságrendű fegyverzettől, hogy ne legyen képes meghiúsítani a szocsi téli olimpiát, és ne ingathassa meg az észak-kaukázusi régió stabilitását.

Az Észak-Kaukázus Oroszország legnyugtalanabb része, a térség köztársaságaibanfolyamatosak a kisebb-nagyobb összetűzések, terrorakciók, és ide nyúlnak az Oroszországban elkövetett terrorcselekmények többségének gyökerei is. Eleinte ezek a köztársaságok el akartak szakadni Oroszországtól. Az elmúlt években a szakadár csoportok helyére az iszlám szélsőségesek léptek, és a nagyon rossz gazdasági helyzet, a hatalmas munkanélküliség miatt állandó az utánpótlásuk.

Május 3-án, Vlagyimir Putyin államfői beiktatása előtt négy nappal az Oroszországi Föderációhoz tartozó Dagesztán fővárosában két pokolgép robbant fel egy közúti ellenőrzőposztnál. A terrorcselekménynek 13 halálos áldozata volt, több mint százan megsebesültek.