Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szlovákia rendezné a 2022-es olimpia hokitornáját

2013.02.07. 16:42

Lengyelország felajánlotta Szlovákiának, hogy amennyiben sikeresen pályáznának a 2022-es téli olimpia megrendezésére, akkor Szlovákiában bonyolíthatnák le az olimpiai játékok összes jégkorong-mérkőzését. Az ajánlatról a pozsonyi parlament csütörtöki ülésén, a témával kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva számolt be a külföldön tartózkodó kormányfő megbízásából Robert Kalinák szlovák belügyminiszter.

Robert Kalinák válaszában elmondta: a lengyel fél ajánlata szerint mind a férfi mind pedig a női jégkorong-válogatottak összes mérkőzése, valamint az alpesi sí és a síakrobatika versenyszámai is Szlovákiában kerülhetnének lebonyolításra.

A miniszter tájékoztatása szerint a jégkorong-mérkőzéseket Poprádon illetve Liptószentmiklósban rendeznék, a két városban vagy felújítanák a meglévő jégkorongcsarnokokat vagy pedig újakat építenének. Hozzátette: ezek az infrastrukturális beruházások a jövőben javíthatnának Szlovákia esélyein, ha az ország ismét jégkorong-világbajnokság megrendezésére pályázna.

Az aktuális elképzelések szerint az alpesi síelés versenyszámainak a jasnái síközpont adhatna otthont, a síakrobatika eseményeit pedig a Csorba-tónál bonyolíthatnák le. A tervek továbbá egy 1800 fő befogadására alkalmas olimpiai falu megépítésével is számolnak, ennek esetleges helyszíne azonban eddig még nem tisztázódott.

A 2022-es téli játékok közös megrendezésének lehetőségéről tavaly nyáron kezdett tárgyalásokat a szlovák és a lengyel fél. Az olimpia megrendezésével járó infrastrukturális beruházások és azok előzetes pénzügyi vonzatairól szóló jelentés még ebben a hónapban a szlovák kormány asztalára kerül.

A 2022-es olimpiai esemény megrendezéséért Oslo, Davos és St. Moritz, illetve Lviv (Lemberg) is pályázni