Apa, még egy lányt kellett volna csinálnod

2013.02.17. 10:09

Ha még egy nővérük lett volna, akkor nagy valószínűséggel a svájci női biatlonváltót négy Gasparin alkotta volna Nové Mestóban. Így is egyedülálló, hogy három testvér egy csapatban induljon a világbajnokságon.

Sporttörténelmet már így is írtak egyszer, Selina, Elisa és Aita Gasparin december közepén, a hochfilzeni világkupán is egy váltóban szerepeltek. Túl komolyan azért nem veszik magukat: „Szoktunk azzal viccelődni apánkkal, hogy még egy lányt kellett volna csinálnia, és akkor a teljes váltó” mondta Selina.

„Mindig ez volt az álmunk volt, de olyan távolinak tűnt, végre eljött a mi időnk" – mondta Elisa a hochfilzeni debütálás után. Egyelőre még csak ez a nagy siker, hogy egyáltalán együtt indulhattak, mert a világ legjobbjaival nem veszik fel a versenyt. Hochfilzenben Ladina Meier-Rugéval kiegészülve körhátránnyal, a 19. helyen fejezték be a versenyt. Az oberhofi versenyen Elisa be sem került a váltóba, de a ruhpoldingi vk-n már újra együtt voltak a testvérek, és 17. lettek. A világbajnokságon sem volt esélyük jó eredményre, bár büntetőkör nélkül ment végig a váltó. A kezdőember, Elisa az első lövészet után az ötödik helyen is állt, végül érvényesült a papírforma, és a norvég váltótól négy percet kapva a 13. helyen értek célba. A negyedik tag ezúttal Jost Patricia volt. Gasparinék mindannyian sífutóként kezdték, csak később váltottak biatlonra. Elisa volt az első, aki kipróbálta a lövészettel kombinált futást, majd követték a testvérei is, de ahogy elmondták, a legfiatalabb Aitának esélye sem volt nem biatlonozni, mert a nővérei puskát ajándékoztak neki. A korosztályos versenyek után a 29 éves Selina indult a világkupasorozatban, 2005-ben. A nála hét évvel fiatalabb Elisa 2010-ben, a 18 éves Aita pedig a mostani szezonban indult először vk-n.

A Gasparinok közül Elisa a legjobb lövő, míg Selina a leggyorsabb sífutó, általában az egyéni versenyeken is ő szerepel a legjobban. Világkupán már többször volt a legjobb nyolcban is, az eddigi legnagyobb sikerét decemberben, Östersundban érte el, a 15 kilométeres, egyéni indításos világkupán a negyedik lett.

A vb-n is ebben a számban ment neki legjobban, de teljesítménye csak a 20. helyre volt elég. A sprintben és az üldözésesben viszont Elisa volt jobb, de ő sem tudott a legjobb harmincba kerülni. A vegyesváltó sikert hozott nekik, Selina és Elisa Claudio Böcklivel és Benjamin Wegerrel kiegészülve a 12. lett.

A 18 éves Aita még csak ismerkedik a felnőtt mezőnnyel, egyéniben eddig csak két világkupafutamon indult, így neki már az is nagy lehetőség volt, hogy a junior vb után a felnőttek között is elindulhatott. Ha ő is beleerősödik a mezőnybe, egy-két év múlva akár az első hatba is beférhetnek a Gasprin nővérek.