Budapest rendezi a Műkorcsolya Eb-t

2013.12.05. 14:06 Módosítva: 2013.12.05. 14:50

A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség 2014. január 13. és 19. között hetedjére rendezi meg Budapesten a Műkorcsolya és Jégtánc Európa-bajnokságot. 36 országból 180 sportolót várnak.

Az Eb egyébként a szezon legfontosabb versenye a februári szocsi téli olimpia előtt. „Az olimpiai éremesélyes versenyzők közül szinte mindenki itt lesz” - mondta Sallak György, a MOKSZ ügyvezető igazgatója.

A 7000 fősre bővített Syma csarnokban rendezzük a versenyt, és a Gyakorló Jégcsarnokban lesznek majd a felkészítő edzések.  A megnyitón a legutóbbi budapesti Eb győztese, Sebestyén Júlia szerepel majd.

A magyar versenyzők még nagyon fiatalok: a férfiak közül Forgó Kristófnak ez az első senior éve világversenyen, a jégtánc páros, Turóczi Dóra és Major Balázs 2006 óta dolgozik együtt, de ők is csak a negyedik éve versenyeznek a felnőttek között. „Még fiatal versenyzőknek számítanak, és a nemzetközi bírók kevésbé figyeltek fel rájuk, de az eddigi junior versenyeken erősen teljesítettek, és a mostani Európa-bajnokság remek kiugrási lehetőséget jelent. Versenyről versenyre kell, hogy észrevegyék őket. Idén egy olyan francia csapat készített fel minket, akinek az ISU-ban (Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség) is erős befolyása van. Nagyon sokat tanultunk tőlük, és fontos, hogy akkor is ők állnak majd mellettük a pálya szélén, amikor a bírók értékelni kezdenek - ez egyáltalán nem mindegy, mivel szubjektív, pontozásos sportágról van szó” - mondta Berecz Ilona, a jégtánc páros edzője. 

Női egyéni versenyző idén nem szerezte meg az induláshoz szükséges minimum technikai pontszámot.