A lengyelek kirepülnek a világból

2013.12.21. 12:07

A síugró világkupában a lengyelek dominálnak, újonc nyerte a svájci versenyt. Északi összetettben nem ment a favoritnak. Többen buktak a lesikló világkupán, ahol Miklós Edit történelmi sikert ért el, 12. lett. A sífutóknál továbbtart Kowalczyk uralma a klasszikus sprintben.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Néhány száz kilométerrel keletebbre, az olasz Val Gardenában száguld majd le a mezőny. 

  • az idei világkupa szezonban négy klasszikus futamot rendeztek, mindet a lengyel nyerte.

  • az eddigi öt asiagói világkupán mindig a norvégok nyertek, de most erre kevés esélyük van. Eleve csak Rönning van a döntöben, de Krjukov és Cologna is jobban mozgott az eddig futamokban, nehéz lesz őket megvernie.

  • Ráadásul egy hármas kombináció, a pálya alsó része sem egyszerűbb, hepehupás a talaj Val Gardenában. Az időjárással szerencséjük van a játékosoknak, köd sincs, mint tegnap. 

  • Egyesek szerint az alpesi sí-világkupában megnyerni az összetettet sokkal nagyobb eredmény, mint egy olimpiai arany, mivel huzamosabb ideig kell kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani. A versenyzők elmesélik, mennyire fontos, hogy a csapattársak információkkal segítsék egymást.

  • de csak harmadik lett a döntőben. A kedvenc emelkedőjén nem tudott meglépni, a célegyenesre fordulva már vert helyzben volt, csakúgy, mint a korábban megbillenő Rönning, egy lejtőn bukón Jönsson és az általa buktatott Panzsinszkij. A hajrában Poltararnyin volt jobb helyzetben, de Krjukov erősebb volt, megnyerte az asiagói sprint döntőjét.

  • A szlovák versenyző jött le elsőként Val Gardenában, az egyik kanyart nagyon szélesen vette, de vissza tudott jönni a kapu előtt, 2:00.10-zel ért célba. 

  • Hiába látványos, ezzel is időt veszíthetnek a versenyzők. Az eddigi indulók közül az osztrák Mayer volt a leggyorsabb. 

  • Kínában semmi sem lehetetlen, ha kell bebizonyítják a szmogról, hogy nagyon is egészséges, és azt is megoldják, hogy a 2008-as nyári olimpiára felhúzott Madárfészek stadionból sípálya legyen. A hétvégén szabadstílusú (freestyle) sívilágkupának ad otthon a Madárfészek. Nem véletlenül került oda az esemény, a kínaiak az akrobatikát és levegőmunkát igénylő sportág urai. Férfiaknál és nőknél is világbajnoki címvédőik vannak, de az összetett világkupa-győzelem is náluk van.

  • Egy ugrató dobta meg az amerikait Val Gardenában, utána még igyekeztt megmenteni a versenyét, de a következő kanyarban már kiesett. 

    Az utána indulóm francia Roger ugyanitt esett el, léváltak a lécei, ő pedig a védőhálóban kötött ki. 

  • A 31 éves Peter Fill még az év elején, a múlt szezonban 100 km/h-s tempónál esett hatalmasat, a levegőben meg is pördült, a hátán landolt Kitzbühl-ben . Szerencsére megúszta komoly sérülés nélkül.

  • A múlt hétvégén is volt Kínában világkupa-forduló, természetesen haziak győztek mindkét nemben a Beida Lake nevű helyszínen. A nőknél az első ötbe négy kínai fért be, csak az amerikai Ashley Caldwell tudott beférkőzni közéjük, a második lett Nina Li mögött. A férfiaknál már sokszínűbb volt a mezőny, a kínai Liu Zhongqing nyert, de az első tízbe amerikai, ausztrál, belorusz és svácji versenyző is befért. Ilyeneket csináltak:

    Beida Lake 15/12/2013 Freestyle Highlights
  • a pálya felső szakaszán, tegnap ugyanitt óriás-műlesiklásban dobogós volt a kanadai versenyző. A pálya középső szakaszán voltak kisebb hibái, 44 századdal így is a legjobb eddig. 

  • A schonachi világkupán a síugráson már túl van a mezőny, az ugrás után így néz ki az első tíz. Ilyen különbségekkel fognak nekindulni a tíz kilométeres sífutásnak 14:30-kor.

    1. Haavard Klemetsen
    2. Tobias Haug + 11 mp
    2. Eric Frenzel + 34 mp
    4. Christoph Bieler + 34 mp
    5. Tahei Kato  + 36 mp
    6. Marjan Jelenko + 37 mp
    7. Bernard Gruber  + 39 mp
    8. Lukas Klapper + 44 mp
    9. Janne Ryyanaenen + 47 mp
    10. Wilhelm Denifl  + 48 mp

  • Az olasz Heel négy századdal előzte meg Hudecet, Fill harmadiknak jött be, majd jött a norvég Jansrud, aki hét tizedet vert a mezőnyre, ezzel most ő az első. Szinte hiba nélkül száguldott le. 

  • Miklós Edit a Val D'Isere-i versenyen a negyvennyolcas rajtszámmal indult, és élete legjobb eredményét érte el, 1:43 másodperces hátránnyal ért célba, ezzel a tizenkettedik lett a világkupa-versenyen lesiklásban, köszönhetően a sok kiesőnek. 

    Eddig 18. volt a legjobb helyezése, a 12. hely nemcsak pontszerző, hanem egyenesen szenzációs teljesítmény, korábban egyetlen magyar síelőnek sem sikerült ilyen bravúr.  

    A magyar versenyző 22 pontot szerzett.

  • Egy kiesés után kellett percekig javítani a védőhálót, Bode Millerrel folytatódik a program. 

  • De a pálya elején nyolc tized hátrányt szedett össze, hiába faragta, 0,27 volt a hátránya a végén, harmadik. 

  • írja Facebook oldalán a 25 éves magyar síelő, Miklós Edit, élete legjobb eredménye után. 

  • Az összetettben vezető norvég elvesztette egyszer az egyensúlyát, végül 0,13-mal maradt le az első helyezettől, harmadik. 

  • A világ legpocsékabb síugrója, Michale Edward, aki az 1988-as olimpián szórakoztatt röhejesen kicsi ugrásaival a nézőket a Négysáncversenyen szeretett volna újra ugrani egy kicsit. Előugró lett volna, de végül nem járultak hozzá a szervezők, egyszerűen túl veszélyesnek tartják, hogy egy 17 éve visszavonult, 50 éves férfi lejöjjön a garmischi sáncról.

  • Az élmezőny továbbra is nagyon szoros, a kanadai Guay őrzi az első helyet a férfiaknál Val Gardenában, miután 0.12-vel megelőzte a norvég Jansrudot. 

  • Engelbergben pénteken már letudták a selejtezőt, amit a német Wolfgang Loitzl nyert meg. 138 méterre repült, mögött a lengyel Klemens Muranka és az osztrák Thomas Diethart végzett. A hazaiak is vették az első akadályt,  az olimpiai bajnok Simon Ammann, Gregor Deschwanden, Pascal Kaelin és Marco Grigoli is versenyben maradtak. A már korábban kvalifikált versenyzők közül a norvég Aners Bardal és a lengyel Piotr Zyla ugrotta a legynagyobbat, 136 méterel, de a mindig favoritnak számító Gregor Schlierenzauer sem maradt el nagyon a 135 méterével.

  • Engelbergen a finn Janne Ahonnen a csúcstartó, már ötször tudott ott győzni, de rekordját most beállíthatja Simon Amman is, neki négy van, aki valószínűleg most utoljára versenyez hazai pályán. Legelőször 2001-ben állt fel a dobogóra, második helyen végzett.

  • a Val Gardena-i pálya felső szakaszán még hat tizeddel verte a mezőnyt, de az alsó szakaszt elrontotta, csak a hatodik lett. 

    Így áll most a férfiak lesikló-versenye

    1. Erik Guay 1:56.65
    2. Kjetil Jansrud +0.12
    3. Johan Clarey +0.24

  • A múlt héten Titisee-Neustadtban versenyeztek a síugrók, az első versenyt Thomas Morgenstern nyerte, de talán még emlékezetesebb lett neki a második. Hatalmasat bukott.  Az osztrák azt mondta, körülbelül olyan volt, mintha Klicsko terítette volna le egy pofonnal, és aztán jött a filmszakadás.

    Thomas Morgenstern CRASH Titisee Neustadt 2013
  • Az idei sorozat október végén kezdődött Ausztriában, majd Finnországban, Kanadában, az Egyesült Államokban, Svájcban és Franciaországban is járt már a mezőny. Horvát, norvég és szlovén helyszínek is lesznek még az idény végéig. 

  • Gregor Schlierenzauer bárhol indul, mindig favorit. A 23 éves zseni olimpiai aranyon kívül már mindent megnyert, 52-szer már világkupán is győzött. A szezonban kettőt is behúzott, Kuusamóban és a Lillehammerban tudott nyerni.

    Rajta kívül nyert még, meglepetésre az újonc lengyel, Kryzstof Bieugn, Thomas Morgenstern, Piort Zyla és Kamil Stoch is vk-t.

  • Az alpesi-sí-világkupában, a Val Gardena előtt. 

    1. Svindal 460 pont, 2. Marcel Hirscher (osztrák) 335, 3. Ted Ligety (amerikai) 269