Már majdnem kész a pálya a műkorcsolya Eb-re

2014.01.09. 14:24

Már festik a jeget a nagyjából 80 százalékban készen álló pályán a jövő szerdán kezdődő budapesti műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság helyszínén, a SYMA Csarnokban. A jégkészítés folyamatát és a helyszínt bemutató csütörtöki sajtótájékoztatón Kósa Lajos, az Eb-t szervező Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség (MOKSZ) elnöke hangsúlyozta, nagy kihívás tíz év után ismét kontinensviadalt szervezni, amely ráadásul a sportág utolsó jelentős világversenye a februári szocsi olimpia előtt. Hozzátette: az Eb-re 35 országból érkeznek sportolók, s a versenyeket 13 országban közvetítik.

Szél-Molnár Gábor, a jeget készítő osztrák AST cég magyarországi képviselője elárulta, öt nappal ezelőtt kezdték el építeni a pályát, amelynek egy 12 kilométer hosszú csőhálózat biztosítja a hűtését, s a jég optimális hőmérsékletét, írta az MTI.

Riskó Géza, a kizárólagos közvetítési jogokkal rendelkező Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) sportfőszerkesztője azt mondta, 100 ember dolgozik majd az Eb sugárzásán, a képeket többek között az amerikai NBC és a japán Fuji tv-társaság is átveszi.

„Ez lesz az első olyan világverseny, amelyet teljes egészében HD minőségben láthatnak majd a nézők” – jelentette ki, s hozzátette, a kontinensviadal eseményei a Dunán lesznek láthatóak Zelinka Ildikó kommentálása és meghívott szakértők közreműködése mellett. Előzetesen nagy nézettségre számítanak. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy 200 újságíró akkreditált az eseményre, legtöbben a magyarok és az oroszok lesznek.

A magyar indulók közül Forgó Kristóf nagy lehetőségnek nevezte, hogy első felnőtt világversenyén Budapesten léphet jégre, s kijelentette, bár a mezőny nagyon erős, változatlanul az a célja, hogy bekerüljön a legjobb 24 közé, azaz bemutathassa kűrjét.

A Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős női tagja azt mondta az MTI-nek: szeretnének jól szerepelni hazai közönség előtt. Céljuk a legjobb 20-ba jutás, s a kűr bemutatása.

A szerda délutáni - a szervezők ígérete szerint meglepetés produkciókkal és különleges látványelemekkel tarkított - megnyitón a 2004-es budapesti Eb-n aranyérmes Sebestyén Júliát, valamint az összes korcsolyaszakág aktív versenyzőit is láthatják majd a nézők.

Szerdán 10.30 órától a női rövidprogramra, majd a megnyitó után 17.30-tól a jégtáncosok rövidprogramjára kerül majd sor. Csütörtökön a férfiak mutatkoznak be, este a jégtáncosok kűrjeit láthatják a nézők. Pénteken a párosok rövidprogramját és a nők kűrjét, szombaton a férfiak, vasárnap pedig a párosok kűrjét és a zárógálát rendezik meg.