Sírástól levegőt sem kapott, hiába küzdött

2014.01.17. 19:43

A biatlon-világkupa összetettjét vezető Gabriela Soukalova teljesen kikészülve, sírva fejezte be az antholtzi sprinversenyt. De csak ezután tudta meg, hogy egy banális hiba miatt kizárták a versenyből. Puskát is tudni kell cserélni.

A 7,5 kilométeres sprintversenyen Soukalova problémái az első lövészetnél elkezdődtek. Puskájának szétcsúszott a závárzata, így egyből kiesett a tölténykazettája. Újratöltött, érthetően ideges volt, el is hibázta az első lövését. Úgy érezte, az álló lövészetben semmi esélye sem lesz azzal a fegyverrel, ezért a csere mellett döntött.

Ez nem jött be igazán. Az állóban csak két találata volt az ötből, így minden esélye elszállt a jó helyezésre, három büntetőkört kellett futnia. A régebbi típusú fegyvert okolta: „Úgy éreztem magam, mint egy kezdő, fogalmam sem volt, hogyan kéne tartanom azt a puskát."

Az összesen négy hiba ellenére sem adta fel, megpróbálta a legtöbbet kihozni magából, mert a futóteljesítményében még bízhatott. Ahogy később elmondta a cseh televíziónak, történtek annyira megviselték, hogy sírni kezdett. Emiatt viszont képtelen volt rendesen lélegezni. A sífutásnál pedig kevés oxigénigényesebb sport van. Minden egyes rossz légzés csökkenti a tempót. Soukalova is így járt. A cseh biatlonista azonban így is befejezte a futamot, már csak azért is, mert a szombati üldözéses verseny kvalifikációja volt a sprint.

A küzdelme azonban hiábavalóvá vált. A zsűri kizárta a versenyből. A fegyvercsere nem tilos a biatlonban, de a biztonság érdekében, – egyetlen véletlenül elsült fegyver is tragédiával járhat – , szigorú szabályokat vezettek be. Soukalova azonban nem tartotta be ezek mindegyikét. A zsűri azért büntette, mert még síelés közben leakasztotta válláról a fegyverét, azelőtt, hogy az állványon előkészített másikhoz ért volna. Valószínűleg ez a szabály meg sem fordult a fejében, csak az lebeghetett a szeme előtt, hogy minél kevesebb időt veszítsen.

Soukalova kizárása ellenére még vezet az összetett világkupában, de a második Darja Domracseva már csak 11 ponttal van mögötte, és Tora Bergernek is csak 13 pontos a hátránya. Soukalova szombaton viszont már biztos visszacsúszik, kizárása miatt nem indulhat el az üldözésesben. Domracseva már egy 29. hellyel is simán elé tud kerülni.