Judit
3 °C
7 °C

Hülyesportok ásza: csússz 100-zal wokkal

2014.03.13. 10:08

A bob, a szánkó és a szkeleton már önmagában is elég veszélyes sport. Minek ezt még fokozni? Mert hatalmas bulinak tűnik, ahogy egy óriási wokban száguld le valaki egy bobpályán hokis ruhában.

Miután a csúszósportokban, elsősorban a szánkóban a németek számítanak a királynak, egyáltalán nem meglepetés, hogy néha neki állnak kísérletezni ezzel-azzal. Az azonban még talán a váratlanon is túl van, hogy időnként egy wokban, vagyis egy kínai főzőedényben csúsznak le a bobpályákon, amelyet fel is lehet melegíteni a futam előtt, hogy gyorsabb legyen.

Az egészet egy német tévés, Stefan Raab találta ki, ám az ötlete annyira bejött a sportolóknak, hogy a háromszoros olimpiai bajnok német Georg Hackl és a hat olimpiai érmet nyert olasz Armin Zöggeler is rendszeresen részt vesz a versenyeken több más híresség mellett.

Mert hogy a hétvégén már tizenkettedik alkalommal csúszhattak a versenyre módosított wokban (nyolcadszor voltak német pályán, négyszer Ausztriában indultak) 2003 óta. Az első Wok vb-t maga Raab nyerte, azóta azonban a szánkó-legenda Hackl belehúzott, jelenleg ugyanis már 9 első helynél jár - van mellette két ezüstje is, egyet pont idén szerzett.

Hackl mellett rendszeresen ott van a dobogón az ír Joey Kelly, aki egykor a Kelly Family együttesben zenélt, idén ő nyert egyesben, de a kétszeres olimpiai bajnok Felix Loch is indult már. Egyes mellett négyesben versenyeznek még, itt mindenki külön wokban ül, de párokban rögzítve vannak egy műanyag alapon, és a két pár is egymáshoz van kötve. Ebben a számban főleg a kitaláló Raab csapata, a TV total a legjobb, ám idén pont a jamaicai bobcsapat verte őket otelo csapatnéven.

A sebességi csúcsot Georg Hackl tartja mind az öt pályán, ahol eddig versenyeztek, 2009-ben Winterbergben 105,4 km/h-val száguldott. A wok mellett a felszerelés részét képezik a lovagi páncélra emlékeztető alkarvédők is, míg a ruhák leginkább a motorosok overalljára emlékeztetnek, kiegészítve néhány hokis védőfelszereléssel. A talpuk alatt pedig egy merőkanál van, ami szintén arra szolgál, hogy elkerüljék a sérüléseket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?