Hülyesportok ásza: csússz 100-zal wokkal

2014.03.13. 10:08

A bob, a szánkó és a szkeleton már önmagában is elég veszélyes sport. Minek ezt még fokozni? Mert hatalmas bulinak tűnik, ahogy egy óriási wokban száguld le valaki egy bobpályán hokis ruhában.

Miután a csúszósportokban, elsősorban a szánkóban a németek számítanak a királynak, egyáltalán nem meglepetés, hogy néha neki állnak kísérletezni ezzel-azzal. Az azonban még talán a váratlanon is túl van, hogy időnként egy wokban, vagyis egy kínai főzőedényben csúsznak le a bobpályákon, amelyet fel is lehet melegíteni a futam előtt, hogy gyorsabb legyen.

Az egészet egy német tévés, Stefan Raab találta ki, ám az ötlete annyira bejött a sportolóknak, hogy a háromszoros olimpiai bajnok német Georg Hackl és a hat olimpiai érmet nyert olasz Armin Zöggeler is rendszeresen részt vesz a versenyeken több más híresség mellett.

Mert hogy a hétvégén már tizenkettedik alkalommal csúszhattak a versenyre módosított wokban (nyolcadszor voltak német pályán, négyszer Ausztriában indultak) 2003 óta. Az első Wok vb-t maga Raab nyerte, azóta azonban a szánkó-legenda Hackl belehúzott, jelenleg ugyanis már 9 első helynél jár - van mellette két ezüstje is, egyet pont idén szerzett.

Hackl mellett rendszeresen ott van a dobogón az ír Joey Kelly, aki egykor a Kelly Family együttesben zenélt, idén ő nyert egyesben, de a kétszeres olimpiai bajnok Felix Loch is indult már. Egyes mellett négyesben versenyeznek még, itt mindenki külön wokban ül, de párokban rögzítve vannak egy műanyag alapon, és a két pár is egymáshoz van kötve. Ebben a számban főleg a kitaláló Raab csapata, a TV total a legjobb, ám idén pont a jamaicai bobcsapat verte őket otelo csapatnéven.

A sebességi csúcsot Georg Hackl tartja mind az öt pályán, ahol eddig versenyeztek, 2009-ben Winterbergben 105,4 km/h-val száguldott. A wok mellett a felszerelés részét képezik a lovagi páncélra emlékeztető alkarvédők is, míg a ruhák leginkább a motorosok overalljára emlékeztetnek, kiegészítve néhány hokis védőfelszereléssel. A talpuk alatt pedig egy merőkanál van, ami szintén arra szolgál, hogy elkerüljék a sérüléseket.