Vb-re készül, de börtönbe mehet

2015.01.12. 12:49

Könnyen lehet, hogy a norvégok sífutó sztárja, Petter Northug nem tud elindulni a februári világbajnokságon, helyette börtönbe kell vonulnia.

Norvégiában Northug bármit csinál, óriási figyelem övezi, nagyjából akkora sztár, mint nálunk Hosszú Katinka. Minden érdekes, ami vele történik. A kétszeres olimpiai és kilencszeres világbajnok Northug ennek ellenére nem egy visszahúzódó figura, bárkinek beszól, és mindig van valami balhéja is.

A szocsi olimpia nem sikerült túl jól neki, támadási felületet is adott, kiderült, hogy a versenyek alatt is folyton online pókerezett, és rengeteg pénzt veszített. Ez nem néz ki jól, de a sportoló magánügye, hogyan készül, vagy lazít két verseny között.

Májusban viszont már nem volt mentsége. Ittasan karambolozott, rommá törte autóját, majd otthagyta sérült barátját. Mikor elkapták a rendőrök, tagadta, hogy ő vezette volna a kocsit. Később elismerte, hogy ő volt a sofőr. A vérében a megengedettnél nyolcszor több alkoholt mutattak ki. A trondheimi bíróság 185 ezer koronás büntetésre és 50 nap börtönre ítélte a sífutót októberben.

A büntetését azonban még nem kezdte el letölteni. Northug úgy nyilatkozott decemberben, hogy valamikor 2015 őszén kell azt megkezdenie. A Klassekampen szerint viszont, mivel Northug nem kért halasztást, hamarosan le kell ülnie az ötven napot, így nem lesz esélye részt venni a svédországi Falunban rendezendő világbajnokságon.

Több jogász is úgy nyilatkozott, hogy nagyon rosszul venné ki magát, ha Northug különleges elbánást kapna, ezért nem lehetnek tekintettel a sportkarrierjére.

Northugnak és norvégoknak nagy érvágás lenne, ha valóban a vb alatt lenne börtönben a sífutó, mert újra nagy formában van, a vasárnap véget ért Tour de Skin is bizonyította, hat szakasz után az élen állt, végül második lett összetettben honfitársa, Sundby mögött.