Sífutó-vb: Norvégia nyerte a nők váltóversenyét

2015.02.26. 16:31

Norvégia négyese nagy fölénnyel nyerte a női sífutó váltók küzdelmét a svédországi Falunban zajló északisí-világbajnokság csütörtöki versenynapján, írja az MTI.

A Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Björgen összeállítású kvartettből harmadik emberként Jacobsen szakadt el riválisaitól azt kihasználva, hogy a végül ezüstérmes svédeknél Maria Rydqvist elesett. Ennek köszönhetően Jacobsen 18 másodperces előnnyel indította minden idők legeredményesebb női téli olimpikonját, Marit Björgent.

A hatszoros olimpiai bajnok versenyzőnek nem is okozott gondot a pozíció megtartása, végül közel félperces előnnyel haladt át elsőként a célvonalon, ezzel Falunban az egyéni sprint szám után második, pályafutása során pedig 14. vb-aranyát gyűjtötte be. A 15 km-es üldözéses versenyben győztes Johaug szintén másodszor állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára a mostani vb-n. A norvégok sorozatban harmadszor győztek váltóban, a sikerek mindegyikénél a csapat tagja volt Johaug és Björgen.

A harmadik helyet a finnek szerezték meg.

Érdekesség, hogy az eddigi öt női sífutó számból négyet a norvégok nyertek Falunban.

Eredmények:
    Sífutás, 4x5 km-es női váltó:
1. Norvégia (Heidi Weng, Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Marit Björgen) 49:04.7 perc
2. Svédország (Sofia Bleckur, Charlotte Kalla, Maria Rydqvist, Stina Nilsson) 29.2 mp hátrány
3. Finnország (Aino-Kaisa Saarinen, Kerttu Niskanen, Riitta-Liisa Roponen, Krista Pärmäkoski) 30.8 mp h.