Negyvenöt évesen is róla szól a gyorskorcsolya, 41. vb-érmét szerezte

2017.02.13. 13:18

A hétvége a téli sportokban a veteránokról szólt. A biatlon-világbajnokságon Ole Einar-Björndalen 43 évesen 44. vb-érmét szerezte, a pjongcsangi gyorskorcsolya-vb-n pedig Claudia Pechstein állított fel csúcsot. Tizenegy nappal 45. születésnapja előtt 61. érmét nyerte világversenyen.

Pechstein kedvenc távján, 5000 méteren lett ezüsérmes a cseh Martina Sablíková mögött. A gyorskorcsolyázó 2011-es visszatérése óta nem ment ilyen jó időt (6:53,93). Amikor célba ért, ujját a szája elé tartva jelezte, hogy hallgassanak el az őt kritizálók.

A gyorskorcsolyázó a német és a nemzetközi szövetséggel is sokat harcolt, mert jogtalanul tiltották el két évre, nem dopping, hanem örökletes betegsége miatt voltak fura vérértékei.

Pechstein ezután azért harcol, hogy jövőre ott legyen hetedik olimpiáján Pjongcsangban. Először 1992-ben volt olimpikon, mindjárt nyert is egy bronzot, majd a következő négy olimpia mindegyikén nyert aranyat, Salt Lake City-ben kettőt is. Vancouverben nem lehetett ott 2010-ben. Hatodik olimpiáján, Szocsiban nem szerzett érmet, csak ötödik lett, de már akkor sem zárta ki, hogy folytatja.

A világbajnokságokon ötször győzött, azokról 41 érme van.