Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Visszavonul Miklós Edit

000 JZ9T2
2018.04.12. 10:26
A szövetség körüli balhék, és nem sérülése miatt vonul vissza az alpesi sí magyar sztárja, Miklós Edit. A korábbi olimpiai hetedik helyezett a síszövetség elnöki posztjáért indul.

A legjobb magyar alpesi síző, Miklós Edit csütörtök délelőtt sajtótájékoztatón jelentette be visszavonulását, és szándékát, hogy indulni akar a szövetségi elnöki posztjáért. Azt is nyilvánvalóvá tette, hogy nem januári súlyos sérülése miatt fejezi be. 

Elmondta, hogy a szövetség körüli viták és problémák vezettek ahhoz, hogy visszavonul, és bár úgy érezte, hogy maradt még benne egy-két sikeres szezon, de nem érzi úgy, hogy a mostani szövetségi vezetés támogatná.  

„A szövetség vitái, problémái és az a feszélyezett légkör, ami a magyar sí környezetében kialakult, ez állt a döntésben hátterében. Tudom, hogy nem tudnék velük kooperálni, nem tudnának profi módon támogatni. Dönthettem volna úgy is, hogy visszavonulok és teljesen kivonulok a sítársadalomból, de az is lehetett a döntésem, hogy ha már ennyi tapasztalatom és ambícióm van, akkor ezt belefektessem a síbe." – mondta Miklós Edit.

A síző elmondta, hosszú ideje érlelődött benne a gondolat, tudta, de a konkrét döntést nagyjából egy héttel ezelőtt hozta meg.

„Nehéz volt lemondani a versenyzésről, de mindent kihoztam magamból, úgyhogy nincs hiányérzetem. El lehetett volna sízni még, és még jobb eredményeket elérni, de úgy gondolom, ahová eljutottam, már ez is löketet adott a magyar sínek. Ezért megérte csinálni."

A szövetségi elnöki posztért azért indul, mert azt már eddig is tudta, hogy a sportdiplomáciában szeretne dolgozni, az edzősködés nem vonzza, de ha úgy alakul, akkor besegíthet a fiataloknak a lesikló edzéseken.

Ha megnyeri a síszövetség vasárnapi tisztújítóját, akkor segítséget is kaphat korábbi edzőitől, ugyanis jelenlegi svájci és korábbi osztrák edzője is jelezte, hogy együtt dolgoznának vele a szövetségben. 

A kommunikáció híve vagyok, a csapatomban megtanultam, hogy ez milyen fontos. Ezt fogom szorgalmazni, hogy kommunikáljunk egymással, mindenki mondja el mi a baja, de ne csak elmondja, hanem találjunk is arra megoldást. Szeretném a klubokat jobban belevonni a síszövetség életébe.  Egyelőre nem tudom, hogy mekkora támogatottságom lehet, a sítársadalom is most értesül a szándékomról, de nagyon remélem, hogy megvan.Bízom benne, hogy még egyszer jó befektetés lehetek a magyar sísportban.

Miklós Edit úgy érzi, hogy vannak olyan tehetségek itthon is, akik hasonló pályát futhatnak be, mint ő, Tóth Zitát hozta példának, aki az U16-osok között olyan eredményeket ér el, amit még ő sem tudott, és fiúknál is jó az ifjúsági csapat. Szerinte rengeteget fejlődött a sísport az utóbbi négy-öt évben, ami elsősorban Stark Márton szövetségi kapitánynak és a struktúrát kitaláló Kaszó Klárának, a szövetség korábbi ügyvezető elnökének köszönhető.

 

2017 januárjában szenvedett súlyos térdsérülést, nagyot bukott a zauchensee-i sívilágkupa edzésén. Mindkét térde megsérült, a jobb súlyosabban, négy órán keresztül operálták, és hosszú felépülés várt rá. De felépült, és újra versenyezni kezdett, az volt a célja, hogy a téli olimpián is ott legyen.

Ezt idén januárban egy újabb sérülés akadályozta meg: ad Kleinkirchheimben rendezett szuper-óriásműlesikló futamon a célba érkezés után elesett, és súlyosan megsérült, nem sokkal később kiderült, hogy térdszalag-szakadása van. Műteni kellett, bukta az olimpiai szereplést. 

Nem sokkal a műtét után beszélt arról, hogy nem akar távlati célokat kitűzni.  „Lépésről lépésre haladunk, az első cél az, hogy egészséges legyek, tudjak sízni. Tavaly az olimpia miatt bennem volt a láz, a vb nem ekkora súlyú. Most le akarok nyugodni, mert még elfog a szomorúság, hogy itt vagyok és nem ott. Két hónap múlva már minden jobb és tisztább lesz."

GettyImages-627423692
Fotó: Christophe Pallot/Agence Zoom

Pályafutása csúcsa, hogy a 2014-es téli olimpián olimpián szenzációs teljesítménnyel a hetedik helyet szerezte meg lesiklásban, ami minden idők legjobb magyar teljesítménye volt alpesi síben. 2015 januárjában szintén nagy eredmény volt, hogy St. Moritzban a világkupán harmadik lett, ez volt a magyar alpesi síport első dobogós helyezése. 

Borítókép: Johann Groder / AFP.