Tavaszi verseny lett a sífutó-világbajnokságból

2019.02.26. 21:40

A seefeldi északisí-világbajnokság női 10 kilométeres klasszikus sífutását tavaszi körülmények között rendezték meg. A számot a doppingeltiltása után visszatérő Therese Johaug nyerte meg.

A vb-k történetében először rendeztek női síugró csapatversenyt, amit végül a németek nyertek meg.

Az ausztria Seefeldet is elérte a tavasz, így téli sportokhoz képest szokatlanul melegben tartották a női 10 kilométeres klasszikus sífutást. A hírek szerint a tiroli hegyek között 10-12 fokot is mértek, csak a fás, árnyékos részeken volt hűvösebb. A hó elég nedves volt, csak a később indulók találkoztak némileg jobb körülményekkel a lehűlés miatt. A napos időben az osztrák Teresa Stadlober nem is öltözött nagyon be, rövid ujjú trikóban nyomta le az egyéni indításos számot. Ehhez hasonlót a szocsi olimpián lehetett látni.

Teresa Stadlober rövidujjú trikóban indult a vb-n
Teresa Stadlober rövidujjú trikóban indult a vb-n

A szám favoritjainak a norvégok számítottak, de az eltiltása után visszatérő Therese Johaug a vártnál nehezebben nyerte meg a számot. Az egyik legjobb klasszikus stílusú futónak számító Johaug biztosan vezetett, de a 6. kilométernél lévő ellenőrző pontnál már csak négy másodperces előnye volt a svéd Frida Karlssonnal szemben. Johaug mindent beleadott, így a végére 12 másodpercet előnyt hozott. Seefeldben ez volt a második aranya, korábban a síatlont is megnyerte. Összesen már kilenc világbajnoki címnél jár.

A női 10 km-es sífutás dobója, Frida Karlsson, Therese Johaug és Ingvild Flugstad Östberg
A női 10 km-es sífutás dobója, Frida Karlsson, Therese Johaug és Ingvild Flugstad Östberg

Karlsson ezüstje így is meglepetés, a 19 éves sífutó eddig felnőtt világkupán is csak egyszer indult. A harmadik helyet egy másik norvég, Ingvild Flugstad Östberg szerezte meg, ő 35 másodpercet kapott Johaugtól.

A történelmi vb-címet szerző német női síugrócsapat
A történelmi vb-címet szerző német női síugrócsapat

A vb-n először rendezték meg női síugróknak a csapatversenyt. Az első helyért nem volt igazán nagy küzdelem, a német csapat 18 pontos előnnyel nyert. A második helyről 3,4 pont döntött, az osztrákok ennyivel előzték meg a norvégokat,

Eredmények:
sífutás, női klasszikus stílusú 10 km:
1. Therese Johaug (Norvégia) 27:02.1 perc
2. Frida Karlsson (Svédország) 27:14.3
3. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) 27:37.7

női síugrás, csapatverseny:
1. Németország (Juliane Seyfarth, Ramona Straub, Carina Vogt, Katharina Althaus) 898,9 pont
2. Ausztria 880,3
3. Norvégia 876,9