Erődemonstrációval nyerte 10. vb-aranyát Johaug

2019.03.02. 14:11

Therese Johaug karrierjének tizedik világbajnoki aranyát szerezte, miután a seefeldi északisí-világbajnokságon győzött a 30 kilométeres szabadstílusú sífutásban is. 

Marit Björgen visszavonulása után Johaug lett a norvégok első számú női versenyzője, de karrierje törést szenvedett, amikor tizenhárom hónapra eltiltották doppingügye miatt. A tavalyi olimpiát így ki is kellett hagynia, így a seefeldi vb lett a nagy visszatérő versenye. 

Johaug Ausztriában megnyerte a síatlont, majd a 10 kilométeres klasszikus sífutást is, a vb zárószámának, a 30 kilométernek is egyértelmű favoritja volt, korábbról már volt két vb-címe a leghosszabb távról. 

A norvég elég gyorsan eldöntötte a versenyt, öt kilométer után az egyik emelkedőn ritmust váltott, és el is szakadt a többiektől, pillanatok alatt húsz másodperces előnyt szerezett, amit 5 kilométer alatt meg is duplázott. A mögötte lévő csoport nem tudott közelíteni, hamar belátták, hogy csak az ezüstéremét lehet harcolni. 

Östberg, Johaug és Karlsson ünnepel a 30 kilométeres sífutás után a seefeldi világbajnokságon
Östberg, Johaug és Karlsson ünnepel a 30 kilométeres sífutás után a seefeldi világbajnokságon
Fotó: Joe Klamar/AFP

Az akciók 20 kilométer után indultak meg, az amerikai Jessica Diggins és a svéd is Frida Karlsson is próbált meglépni, de egyikük sem tudott egyedül elmenni. Diggins le is lassult, végül Karlsson és a norvég Indvild Flugstad Östberg maradt együtt. Ők a célegyenesig hajtották egymást, ahol Östberg egy hosszú hajrával elég ismán verte a svédet. Johaug ekkor már 36 másodperce a célban volt, közel egyperces előnyéből ünnepelni is volt ideje.

Karlsson is jó vb-t zárt, a 19 éves versenyző egy aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot nyert úgy, hogy Seefeld előtt világkupában is csak egyszer indult. 

Eredmények
30 kilométer szabadstílusú sífutás
1. Therese Johaug (Norvégia) 1:14:26,2
2. Ingvild Flugstad Östberg (Norvégia) +36,8 másodperc
3. Frida Karlsson (Svédország) + 44 mp