Pusztulnia kell a vb-aranyért épített gigahóembernek

2019.03.14. 14:08

A lengyel Dawid Kubacki síugró-világbajnokságban szerzett aranyérmét egy óriási hóemberrel köszönték meg falujában. Ebből kisebb balhé lett, az örökségvédelmi hivatal milliós bírságot akar kiszabni miatta.

Kubacki a Zakopanétől nem messze lévő, háromezer fős Szaflaryban él, vb-aranyérme után itt építettek neki a helyiek a tűzoltók segítségével egy hétméter magas, 42 méter kerületű hóembert, amire egy gratuláló molinót is kifeszítettek.

Az elég eredeti ajándék azonban nem nyerte el mindenki tetszését. A Kis Síugrónak elnevezett hóember előbb-utóbb nyilván magától is megsemmisülne, de még az olvadás előtt el akarják takaríttatni.

hoe
Fotó: Gminne Centrum Kultury, Promocji i Turystyki w Szaflarach

A hóembberel az a gond, hogy védett területen, egy egykori kastély helyén áll. A Nemzeti Örökségvédelmi Bizottság ezért akarja minél hamarabb megsemmisíten, mert szerintük a sóval is konverzált hó veszélyezteti a régészeti területet. A falunak már egy 50 ezer zlotys (3,65 millió forint) bírságot is belengettek, ha áprilisig nem tűnik el a hóember.

A helyiek vitatják a hivatal aggodalmát, azt állítják, hogy a hóember egy eddig parkolónak használt aszfaltos területen épült fel.

(Forrás: NRK, Portalsamorzadowy)