Visszavonul Gyarmati Panka, világkupagyőztes snowboardos

2019.05.10. 10:27

A Magyar Snowboard Szövetség péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a 26 éves Gyarmati Panka bejelentette, hogy visszavonul a versenyszerű sportolástól.

Gyarmati Panka 12 éves korában kezdett el snowboardozni, azóta a sportolás tette ki az életét. Az álma volt, hogy egyszer kijusson az olimpiára, ez végül nem jött össze, de ezen kívül mindent elért, amit szeretett volna.

A fejlődésében nagy szerepe volt, hogy 16 évesen Ausztriába költözött, ekkor kezdett el Dominik Huber edzővel dolgozni. Az átállás nem volt egyszerű, egyedüli lány volt a síiskolában, és a németet sem beszélte tökéletesen. Az edzőjével hat év után elváltak az útjai, ami megviselte, de nem adta fel a tervét. Ezután az Egyesült Államokba ment, és egy amerikai csapattal kezdett el edzeni. Az ottani mentalitás elsajátítása aztán meg is hozta az első nagyobb eredményeket. Gyarmati szerint igazán soha nem volt olyan nagy önbizalma mint más versenyzőknek, de az amerikai közeg növelni tudta ezt.

Gyarmati 2011-ben aranyérmes lett a szabadstílusú ifjúsági világbajnokságon, 2013 óta a felnőttek között versenyzett. A 2013-14-es snowboard slopestyle-szakág világkupa-sorozatában a hatodik helyen végzett, a szocsi olimpiáról épphogy lecsúszott.

Egy évvel később döntős volt a világbajnokságon, ahol hatodik lett. Meghívták a Burton US Open-re, ami a hódeszkások legnagyobb versenye. 2016 januárjában világkupafutamot nyert, ezzel ő lett az első magyar sportoló, aki a Nemzetközi Síszövetség valamely szakágában versenyt nyert.

Akkoriban a világ 10 legjobb snowboardosa közt volt a freestyle-szakágban.

DMOHA20160323012
Fotó: Mohai Balázs / MTI

2016 novemberében súlyos sérülést szenvedett. Az ausztriai edzésen, egy ugrás után balszerencsésen érkezett le, és eltört a sípcsontja. Már ott érezte, hogy ez a sérülés súlyosabb a korábbiaknál, mert nem  tudott lábra állni. Az innsbrucki kórházban háromórás műtéten esett át. Elmondása szerint a sérülése előtt 95 százalék esélye volt, hogy kvalifikálja magát az olimpiára, ami ezután 5 százalékra esett vissza.  Az viszont meg sem fordult a fejében, hogy visszavonuljon, az orvosok sem mondták neki, hogy ne épülhetne fel teljesen. A hosszú rehabilitáció miatt a phjongcsangi téli olimpiára így nem tudott kvalifikálni. A sérüléséből még visszatért, hetedik lett egy világkupa versenyen, de a fájdalmai nem múltak el. Az, hogy a végül a visszavonulás mellett döntött, egy hosszú folyamat eredménye volt.

A tervei szerint a sport mindig is az élete része lesz, ezért a jövőben is sportvilág közelében maradna. Jelenleg egy reklámügynökségnél dolgozik, valamint népszerűsíti a Budapest Európa Sportfővárosa programot is.