Kis testű ragadozópárt választottak a téli olimpia kabalájának

2023.03.08. 16:08
A közönségszavazás alapján egy hermelinpárt választottak a 2026-as téli olimpiai játékok kabalafigurájának.

’A Milánóban és Cortina d’Ampezzóban sorra kerülő, 25. téli ötkarikás játékok szervezői írtak ki pályázatot a kabalafigura megtervezésére. Többnyire fiatal diákoktól várták az ötleteket azzal a koncepcióval, hogy használják kreativitásukat, és küldjenek javaslatokat két olyan karakterre, amelyek szerintük a legjobban képviselnék az olimpiai és paralimpiai játékokat. A pályázatra 81 olasz tartományból összesen több mint 1600 terv érkezett, amelyekből a hermelinpár kapta a legtöbb közönségszavazatot.

A hermelin, más néven hölgymenyét egy kis testű ragadozó. Nagyon mozgékony és rendkívül gyors, mely tulajdonságainak köszönhetően könnyedén vadászik hóban, sziklák között és még a vízben is. Értékes bundáját a 15. században a katolikus uralkodók használták, emiatt a múltban könyörtelenül vadászták.

Az olasz Alpokban élő hermelin a közönségszavazáson a voksok 53 százalékát zsebelte be. A győztes pályázatot beküldő iskola diákjai az egyik hermelint fehér bundával, míg párját barna bundával, testén fehér foltokkal ábrázolták.

A hermelinpár
A hermelinpár
Fotó: MILANO CORTINA 2026

Fontos hozzátenni, hogy csak akkor válik hivatalosan a hermelinpár az olaszországi téli olimpia kabalafigurájává, ha a szervezők is jóváhagyják a közönségszavazás eredményét. A milánói és Cortina d'Ampezzó-i ötkarikás játékokat a tervek szerint 2026. február 6. és 22. között rendezik, míg a paralimpiára március 6. és 15. között kerülne sor.