Ha minden feltétel teljesül, a francia Alpokban rendezhetnek téli olimpiát

2024.07.24. 11:52
A feltételek teljesülése esetén a francia Alpokban rendezik a 2030-as téli olimpiát – döntött szerdán a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagsága a párizsi, 142. teljes ülésen.

Az ötkarikás testület már korábban kiválasztotta a francia Alpok pályázatát, de végleges döntés egyelőre azért nem születhetett, mert jelenleg Franciaországnak nincs többségi kormánya, így a NOB az előírt garanciákat nem kapta meg. A francia pályázat 88-ból 84 támogató szavazatot kapott.

GettyImages-2163398808
Fotó: Getty Images

A NOB közlése szerint október elsejéig kell a francia miniszterelnöknek aláírnia a garanciákat, amelyeket a parlamentnek 2025 március elsejéig kell ratifikálnia. Amint ez megvalósul, megkötik a rendezési jogról szóló szerződést.

Megerősítem a francia nemzet teljes elkötelezettségét. Meg fogom kérni a következő miniszterelnököt, hogy ne csak ezt a garanciát, hanem egy olimpiai törvény megalkotását is vegye fel az új kormány prioritásai közé

– mondta a NOB tagságához intézett felszólalásában Emmanuel Macron francia elnök, aki emlékeztetett, az idei párizsi nyári játékokra vonatkozóan hét éve Franciaország ugyanezt a kötelezettségvállalást tette, amit teljesített is.

A francia Alpokban eddig háromszor rendeztek téli olimpiát: Chamonix 1924-ben – ez volt az első téli olimpia –, Grenoble 1968-ban, Albertville pedig 1992-ben volt házigazda. Az ország fővárosa, Párizs péntektől nyári olimpiának ad otthont.

A hat év múlva sorra kerülő téli olimpiát a tervek szerint két központi régióban – Auvergne-Rhône-Alpes és Provence-Alpes-Côte-d’Azur – rendeznék meg. A franciák mellett még a svájciak és a svédek jelezték rendezési szándékukat 2030-ra, a NOB azonban csak a franciákkal kezdett célzott párbeszédet, Svájcot pedig kedvezményezett párbeszédre szóló státuszba helyezte a 2038-as eseményre vonatkozóan.

A NOB várhatóan szerdai ülésén még a későbbiekben az egyesült államokbeli Salt Lake Citynek ítéli a 2034-es téli játékok rendezési jogát. A következő, 2026-os téli olimpia házigazdája milánói és cortinai központtal Olaszország lesz.