Marat Szafin feltámadt és elődöntős

2008.07.03. 07:27
Szerdán sokáig csak sátrakkal letakart pályákat lehetett látni Wimbledonban, de kora délután megkezdődhetett a program. A férfiak haladnak a szokásos Federer-Nadal döntő felé, de az egykor világelső orosz még felboríthatja a papírformát.

Elsőként a címvédő, ötszörös győztes Roger Federer jutott a legjobb négy közé, miután magabiztos játékkal, három szettben nyert a horvát Mario Ancic ellen. A svájci világelső a két hosszabb esőszünetet nem számolva mindössze 101 percet töltött a centerpályáján. Federer 64. győzelmét aratta sorozatban füvön, legutóbb Ancictól kapott ki, 2002. június 25-én Wimbledonban.

Következett az orosz Marat Szafin, aki szintén bejutott a legjobb négy közé. A negyeddöntőben négy játszmában legyőzte a spanyol Feliciano Lopezt. A 28 éves egykori világelső orosz Federerrel csap össze, akivel tavaly a legjobb 32 között találkozott. Akkor a svájci három szettben nyert, összességében 8:2-re vezet.

Rafael Nadal is könnyedén legyőzte a brit Andy Murrayt. A második helyen kiemelt spanyol hiba nélkül játszotta végig a találkozót, a nézők által buzdított Murraynek esélye sem volt.

A német Schüttler és a francia Clement mérkőzése 1-1-es állásnál, sötétedés miatt félbeszakadt.

Véget ért Susányi Zsófia szereplése is. A magyar reménység a junior női egyes 3. fordulójában 6:0, 6:4-re kikapott a második kiemelt holland Arantxa Rustól. A Babos, Jani leány páros meccse az esőszüntek miatti csúszásban elmaradt.

A férfiak haladnak a szokásos Federer-Nadal döntő felé. A svájci 2001-ben negyeddöntőt játszott Wimbledonban, 2003 óta 12 tornát nyert meg, öt éve mindig ő az első ezen a tornán. A Roland Garroson is döntős volt legutóbb, akkor Nadal csúnyán megverte, így ha sikerrel veszi a Szafin elleni elődöntőt, lesz miért visszavágnia.

Rafael Nadal egymás után négyszer nyert a Roland Garroson, de Wimbledonban még sosem sikerült ez neki. Most indul ötödször, kétszer döntős tudott lenni, de Federer legyőzte. Most remekül melegített a spanyol, a Queens Club versenyét megnyerte füvön, a szerb Djokovicsot verte.

Marat Szafin 2000. november 20-án még vezette a világranglistát, aztán elsüllyedt, ezt az évet az 57. helyen kezdte, a londoni torna előtt a 75. helyen vágott neki küzdelmeknek. Viszont kiverte Djokovicsot, utána csak kiemeltekkel találkozott, rendre legyőzte mindegyiket. A 28 éves játékos idén 10 meccset nyert, 13-at elveszített a torna előtt. Kérdés, bele tud-e szólni a nagyok dolgába.

The Championship, Wimbledon

Férfi egyes (a pénzdíj: 3 925 000 font), Negyeddöntő:Nadal (2., spanyol)-Murray (brit, 12) 6:3, 6:2, 6:4, Szafin (orosz)-Lopez (31., spanyol) 3:6, 7:5, 7:6, 6:3, Federer (svájci, 1.)-Ancic (horvát) 6:1, 7:5, 6:4, a Schüttler (német)-Clement (francia) mérkőzés 1-1-es állásnál félbeszakadt.