Szávaynak nyernie kellene Pekingben

2008.09.23. 07:25 Módosítva: 2008.09.23. 07:26
Három mérkőzéssel megkezdődött a Pekingben a 600 ezer dolláros, Tier II-es női tenisztorna, amelyen ismét drukkolhatunk Szávay Ágnesnek. Több szempontból is nagyon fontos ez a hét a legjobb magyar női játékos számára.

Egyrészt a presztízs miatt, hiszen védőként érkezik a kínai fővárosba. Tavaly ősszel New Havenben kezdődött Szávay menetelése, amikor a szintén 600 ezer dolláros tornán csak a döntőben kapott ki az orosz Kuznyecovától.

Előtte Barcelonában negyeddöntős volt, Palermóban egy Tier IV-es viadalt nyert meg. New Haven után a US Openen a negyeddöntőig menetelt, majd jött a pekingi viadal, ahol a fináléban Jelena Jankovics ellen aratott fantasztikus sikerrel a 20. helyre tornászta fel magát a világranglistán.

Amennyire jól ment neki tavaly a játék, annyira a pocsékul alakul idén. 46 meccset játszott ebben az esztendőben, és 21-et elveszített. Ebből a huszonegyből 19-szer olyantól kapott ki, aki mögötte állt a világranglistán. Egyedül Csakvetadze és Ivanovics volt erősebb legyőzői közül. Legalábbis papíron.

A nyár folyamán már a 13. helyen is állt, de jelenleg csak a 26. Amennyiben nem nyer minimum két meccset a tornán, legalább 200 pontot veszíthet, ami6-10 hely visszaesést jelenthet.

Így nagy a teher a magyar versenyzőn, aki kedden magyar idő szerint legkorábban 13 órakor lép pályára moszkvai születésű riválisa, a kazah Jaroszlava Svedova ellen, aki 106. a rangsorban. Szávay győzelme esetén a nyolcaddöntőben a spanyol Anabel Medina Garriguesszel csaphat össze.

Nagyon erős mezőny gyűlt össze Pekingben, Dinara Szafina visszalépése után is, a világranglista első 17 helyezettjéből kerül ki a nyolc kiemelt. Jelena Jankovics az első, Ana Ivanovics a második, de itt van Kuznyecova, Zvonarjova és Radwanska is, valamint Hantuchova, aki már tovább is jutott. Nem úgy a korábbi világelső Amélie Mauresmo, aki az első fordulóban kikapott, a francia játékost a szlovák Dominika Cibulkova búcsúztatta.

A nők mellett a férfiak is versenyeznek Pekingben, méghozzá 524 ezer dollárért, és olyan nevek szerepelnek a legjobbak között, mint a hét végén Madridban még Davis Kupa elődöntőt játszó spanyol David Ferrer, Fernando González és az amerikai Andy Roddick, valamint Sam Querrey. A hét másik ATP-tornáján, Thaiföldön is nagyon erős mezőny gyűlt össze, itt a résztvevők 576 ezer dollárért küzdenek. A tornán Novak Djokovics az első kiemelt, Tsonga, Berdych és Monfils a további kiemelési sorrend.

Eredmények

China Open
(a pénzdíj anőknél 600 ezer dollár, a férfiaknál 524 ezer dollár)

Női egyes. 1. forduló: Hantuchova (7., szlovák)-Dulko (argentin) 6:3, 6:1, Medina Garrigues (spanyol)-Wozniacki (9., dán) 7:6, 6:4, Cibulkova (szlovák)-Mauresmo (francia) 3:6, 6:4, 6:3.

Férfi egyes. 1. forduló: Phau (német)-Nam (dél-koreai) 6:1, 6:3, Lu (tajvani)-Hszü (kínai) 6:4, 6:3, Schüttler (7., német)-Navarro (spanyol) 2:6, 6:3, 6:4.