Hatszázmillióért teniszeznek Párizsban

2008.10.27. 12:34
A vasárnap kezdődött 2,27 millió euró összdíjazású párizsi férfi tenisztornán tíz játékos küzd a szezonzáró Mesterek Kupájának még kiadó három helyéért. A világ öt legjobbja már biztos résztvevő.

A kínai Mesterek Kupája előtti utolsó versenyt rendezik a héten a férfi teniszezőknél. Párizsban nagyon erős mezőny gyűlt össze. Ennek az is az oka, hogy a jövő heti, sanghaji viadalra eddig csak a világranglista öt legjobbja, a spanyol Rafael Nadal, a svájci Roger Federer, a szerb Novak Djokovic, a brit Andy Murray és az orosz Nyikolaj Davigyenko kvalifikálta magát.

A francia fővárosban az amerikai Andy Roddick, az argentin Juan Martin del Potro és a francia Gilles Simon küzd a legnagyobb eséllyel a részvételért. Mellettük a spanyol David Ferrer, az amerikai James Blake, a svájci Stanislas Wawrinka és az ugyancsak francia Jo-Wilfried Tsonga reménykedhet a részvétel kiharcolásában. Ugyanerre az argentin David Nalbandiannak, a spanyol Fernando Verdascónak és a francia Gael Monfilsnek inkább csak elvi esélye van.

A párizsi viadalon egyébként a világranglista éllovasai közül szinte mindenki részt vesz, egyedül a francia Richard Gasquet lépett vissza, könyöksérülésre hivatkozva, így a múlt héten 17. Monfils került a tizenhat közé, akik az első fordulóban kiemeltek.

Vasárnap befejeződtek a selejtezők, melyben olyan egykori klasszisok kényszerültek a főtáblára kerülésért játszani, mint a horvát Ivan Ljubicic, az argentin Canas. Ez utóbbi el is bukta a kvalifikációt. Két főtáblás meccsel a torna is elkezdődött, spanyol Robredo és az orosz Turszunov már továbbjutott a második fordulóba.

A győztes 363 600 eurót és 500 ATP-pontot kap, a másik döntős 181 800-at és 350 pontot. A világelső spanyol Rafael Nadal két francia, Llodra és Serra meccsének győztesével játszik a második fordulóban, míg Roger Federer a francia Ouanna és svéd Söderling továbbjutójával meccsel. Söderling három hónap alatt 31 helyett fejlődött és múlt heti, lyoni sikerével már a 18. helyen áll a világranglistán.

Tavaly Nalbandian Nadalt verve nyert Párizsban, korábban Marat Szafin és Boris Becker tudott háromszor nyerni a rangos viadalon.

BNP Paribas Masters, Párizs, a pénzdíj 2,27 millió euró

Férfi egyes, 1. forduló: Robredo (spanyol)-Chardy (amerikai) 7:6, 7:6, Turszunov (orosz)-Mannarino (francia) 6:3, 6:2.