Ötvenmilliárdért teniszeznek a nagymenők

2008.12.17. 14:38 Módosítva: 2008.12.18. 10:36
Még három hét van a 2009-es szezonnyitóig, a 82 millió ausztrál dollárért felújított brisbane-i teniszcentrumban rendezendő versenyig. Jövőre átalakul a férfiak és a nők sorozata is.

A férfiaknál a Feel It elnevezésű kampánnyal népszerűsítik az ATP-tornákat, illetve az újjáalakuló versenysorozatot, Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovics, Andy Roddick, Andy Murray és James Blake szerepel a reklámban.

Megváltozott a 2009-es sorozat neve és logója is, januártól az eddigi Masters Series versenyek neve ATP World Tour Masters 1000 lesz. Az év végi Mesterek Tornáját jövőre Londonban rendezik, ATP World Tour Finals néven fut majd, a Barclays szponzorálja. 31 országban 63 tornát rendeznek jövőre, amelyből 11 az idén még az ATP International Series Gold néven futott, jövőre már ATP World Tour 500 lesz a neve. Marad a négy Grand Slam, az összes többi tornát az ATP World Tour 250 elnevezésű sorozatban rendezik.

A pénzdíjak természetesen tornáról tornára változnak, a férfiaknál 2009-ben 83 millió dollár, és 32 millió euró a nagy tornák összdíjazása. Az új szisztéma szerint egységes lesz a pontozás. A Grand Slam-siker 2000, a többi tornán pedig a sorozat nevében szereplő pontszám illeti a győztest.

A Davis Kupa mellett májusban rendezik a már hagyományos csapat-világbajnokságot, amelyen idén már ATP-ranglistapontokat is kapnak az egyesben, illetve párosban játszók. A csapat-vb mellett 2009-től a Davis Kupában is lehet majd pontokat gyűjteni, mindkettő újdonság. Düsseldorfban egyesben és párosban is maximum 250-250 pontot szerezhet egy teniszező.

Egyéb szigorításokat is bevezettek. Ezek szerint csak azoknak a korábban nevező játékosoknak fogadják el a távolmaradását a ATP World Tour Masters 1000 sorozattól, akik erről orvosi igazolást tudnak felmutatni. A májusi, hamburgi torna kikerült a Mestersorozatból, helyette Madridban lesz 1000-es torna, míg a hamburgi 500-as besorolást kapott. A németek hiába tiltakoztak, sőt még perrel is fenyegetőztek, a döntés végleges.

A férfiak versenysorozata mellett a nőknél a WTA Tour is megváltozik. Minden korábbinál magasabb lesz a pénzdíj, összesen 86 millió dollárt osztanak majd szét az 54 versenyen. Az eddig november közepéig tartó szezont jövőre az október 27-ei dohai WTA-világbajnokság zárja, majd után a Fed-kupa döntője, így a versenyzőknek hét helyett kilenc hétnyi pihenő jut.

Nadal és Jankovics a világbajnok

A spanyol Rafael Nadal és a szerb Jelena Jankovics lett a 2008-as év világbajnoka a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél.

Nadal, aki idén megnyerte a francia és a wimbledoni bajnokságot, s átvette a vezetést a svájci Roger Federertől a világranglistán, az első spanyol férfi játékos, aki kiérdemelte ezt az elismerést.

"Fantasztikus év van mögöttem, soha nem fogom elfelejteni, mi minden történt velem. Az, hogy az első helyen zártam az esztendőt a rangsorban, igazán különleges élmény. Emellett megnyertem a pekingi olimpiát és segítettem elhódítani a Davis Kupát. Spanyolország számára csodálatos év volt a 2008-as, és boldog vagyok, hogy ennek én is részese lehettem" - mondta a 22 éves mallorcai izomember. Korábban mindössze egy spanyol teniszező érdemelte ki az ITF év végi elismerését, Arantxa Sanchez-Vicario 1994-ben nyert a hölgyek között.

Nadalhoz hasonlóan Jankovics is vezeti a világranglistát, bár neki nem sikerült idén Grand Slam-tornát nyernie. A 23 éves játékos ezzel együtt is több győztes meccset tudhat maga mögött 2008-ban, mint bármelyik riválisa.

"Keményen megdolgoztam azért, hogy az élen zárjam az évet. Az első hely az, ahol lenni szeretnék és ott is akarok maradni" - fogalmazott a szerb játékos.

Az ITF az ATP-, illetve WTA-tornákon, az olimpián és a Davis, illetve Fed Kupában mutatott teljesítmény alapján választotta meg az év legjobbjait. A párosok között a Daniel Nestor, Nenad Zimonjics kanadai, szerb és a Cara Black, Liezel Huber zimbabwei, amerikai duó győzött. A díjazottak június 2-án, az ITF párizsi gálavacsoráján vehetik át az elismerést.

A tornák besorolása is megváltozik, a Grand Slam mellett az eddigi négy szint helyett csak kettő lesz, Premier, illetve International WTA-tornákat rendeznek majd. A 2008-as Tier I-es és II-es viadalok lesznek a Premier tornák, amelyből 20-at rendeznek, a Tier III-asból és a IV-esből lett az International sorozat, melyből 29 versenyt bonyolítanak le 2009-ben.

A Premier viadaloknál 600 ezer dollárnál kezdődik majd a pénzdíj, de a legtöbb versenyen egy- és kétmillió dollár közötti összdíjazásért játszanak a résztvevők. A Grand Slam tornák és az év végi WTA-vb mellett négy kiemelt Premiertornával (Indian Wells, Miami, Madrid, Peking) együtt 4,5 millió dollárért küzdhetnek a játékosok.

Jövőre a világranglista pontozásának rendszere is megváltozik, a legjobb 16 eredményét viszi majd magával a játékos, és ezek közé az eddig ismeretlen nullapontos eredmény is bekerül. Ha ugyanis egy versenyző kihagy egy számára kötelező részvételt jelentő Premier, vagy Grand Slam tornát, netán az év végi világbajnokságot, nulla pontot kap arra a viadalra. Jelentős változás az is, hogy a 2009-es versenyek egyharmadán egyszerre rendeznek férfi és női számot is.

Jövőre ismét lesz Magyarországon WTA-torna, az 1996 óta megrendezésre kerülő Gas de France Budapest Grand Prix. A viadal az International sorozatban, 2009. július 6-án indul, nőtt a pénzdíj is, 175-ről 220 ezer dollárra. A hírek szerint a verseny neve biztosan változni fog, de még nincs döntés, hogy pontosan mire.

Szávay Ágnes gőzerővel készül az új szezonra. A budapesti erőnléti edzések után edzőjével, Kuhárszky Zoltánnal Floridában készül. A teniszcentrumban minden adott a jó felkészüléshez, ráadásul több ismert teniszező itt készül a következő idényre, többek között az amerikai James Blake és Andy Roddick.

Szávay, aki december 29-én ünnepli huszadik születésnapját, az ünnepek előtt érkezik vissza Budapestre, majd az újév elején indul Hongkongba, ahol egy bemutató tornán indul.