Szerb-horvát balhé a teniszmeccs után

2009.01.22. 12:38 Módosítva: 2015.05.21. 02:13

Előbb verbálisan csaptak össze a szerb drukkerek a horvátokkal, majd tettlegesen a Marin Cilic-Janko Tipszarevics meccsen és utána a Melbourne-ben zajló ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Egy szerb és egy horvát származású szurkolót kitiltott a rendőrség az Australian Openről, miután azok összeverekedtek szerdán a stadionon kívül.

A két nemzet szurkolói a horvát Cilic és a szerb Tipszarevics meccse közben előbb sértegették egymást, dalokkal gúnyolódtak és a játékvezető határozott kérésére sem hagyták abba.

A balhét a szerbek kezdték, akik a találkozó alatt folyamatosan szidták a szemközti lelátón helyet foglaló horvátokat. A teniszpályán eddig szokatlan magatartás a következő, Delic-Mathieu meccsen is folytatódott, ahol a bosnyák születésű, de amerikai színekben induló Delic volt a célpont.

Az ellentét nem ért véget a szócsatával, a szerb-horvát meccs után a hazafelé tartó szurkolók közül ketten összeverekedtek. A két nemzet drukkerei nem először csinálnak balhét az Australian Openen. Két éve is akadt velük gond, akkor 150 szerb, horvát és görög szurkoló esett egymásnak. Ausztráliába rengeteg bevándorló érkezett a volt Jugoszlávia tagállamaiból, a délszláv háború idején is sokan emigráltak az országba.

Már a verseny első napjaiban feltűntek a stadion környékén, hatalmas zászlókba burkolózva, néhányan eléggé illuminált állapotban. A versenyzők mindegyike, nemzeti hovatartozástól függetlenül elítélte az incidenst, egyértelműen kinyilvánították, hogy az ilyen embereknek semmi keresnivalójuk a teniszmeccseken, de más sporteseményen sem. Senkinek sem hiányzik, hogy a politikát bevigyék a lelátókra.