Wimbledonban csak Williams lehet döntős

2009.07.02. 19:26 Módosítva: 2009.07.02. 21:55

A nyílt teniszbajnokságok kezdete óta ez lesz a 14. olyan döntő, amikor két amerikai játékos játszik a wimbledoni női bajnoki címért, Serena és Venus Williams negyedszer egymással szemben. Serena Williams elképesztő nagy csatában győzte le Jelena Gyementyevát, míg Venus Williams lemosta a pályáról a jelenlegi világelső, Dinara Szafinát.

Elképesztő nagy csatát hozott a női egyesek elődöntőjének első meccse. A negyedik kiemelt Jelena Gyementyeva az utolsó pillanatig egyenrangú ellenfele volt a második Serena Williamsnek. A három szettből egy sem ért véget 50 percnél hamarabb.

Gyementyeva egyből egy brékkel kezdte a meccset, de Serena azonnal válaszolt. A rövidítésig mindenki hozta az adogatását, amiben viszont az orosz sokkal pontosabb volt és megnyerte az első szettet.

A második ugyanúgy alakult, mint az első, csak most Serena került fogadóelőnybe, 3:3-nál vette vissza Gyementyeva és egészen 5:5-ig tartotta lépést az amerikaival. Ekkor Serena újra brékelt, majd az adogatását is hozva, 57 perc alatt kiegyenlített.

A mindent eldöntő szett elképesztő izgalmasan alakult. 2:1 után Gyementyeva elvette Serena Williams adogatását, aki megint csak azonnal visszavette. 5:5 után sikerült Serenának megint brékelni, ami döntőnek bizonyult. 62 perces csata után megnyerte a harmadik szettet, ezzel karrierje alatt ötödször jutott a wimbledoni torna döntőjébe.

Ennél sokkal simábban sikerült ez a londoni torna korábbi ötszörös bajnokának, Venus Williamsnek, akinek 50 perc elég volt, hogy 6:1, 6:0-ra kivégezze Dinara Szafinát. Az orosz teniszező úgy vezeti a világranglistát, hogy pályafutása során egyetlen Grand Slam-et sem nyert, és ez most Wimbledonban sem sikerülhet neki. Háromszor volt döntős, kétszer elődöntős, de nyerni még egyszer sem sikerült neki a négy nagy torna valamelyikén.

Ezen a meccsen esélye sem volt. Venus Williams mindössze egyetlen labdát rontott a 13 gém alatt, 16 nyerő ütése volt, egyetlen kettős hibát sem vétett és öt ászt ütött. Ebből is jól olvasható, Venus rendkívül felkészült a meccsre. Biztosan Szafina is, de nem voltak azonos súlycsoportban.

Szombaton így a két Williams-testvér küzd a wimbledoni bajnoki címért, immár negyedszer egymás ellen. Venus Williams pedig a nyolcadik döntőjére készül fel. Nyilván jól megbeszélik egymás között, hiszen eddig 10-10-re áll a testvérpár egymással szembeni mérlege.

A versenyben lévő két magyar junior leányból Susányi kiesett, míg Babos Tímea elődöntőt játszhat, miután szetthátrányból fordított és 2:6, 6:1, 6:4-re verte a viadal második kiemeltjét búcsúztató holland Quirine Lemoinét. Babosra nem kis feladat vár, a döntőbe jutásért a thaiföldi, negyedik kiemelt Noppawan Lertcheewakarn ellen kellene nyernie. Nem jó hír, de az eddigi négy, egymás elleni meccsek mindegyikét az ázsiai teniszező nyerte.

Junior női egyes, negyeddöntő: Babos (6.)-Lemoine (holland) 2:6, 6:1, 6:4. Inoue (japán)-Susányi 4:6, 6:2, 7:5

junior női páros, nyolcaddöntő:
Holland, McHale (ausztrál, amerikai)-Babos, Tomljanovic (magyar, horvát, 3.) 6:7 (5-7), 6:2, 6:3
al-Nabhani, Bucsina (ománi, orosz)-Susányi, Eikeri (magyar, norvég, 4.) 6:3, 6:4