Szávay rosszul játszva is továbbment

2009.07.09. 18:49 Módosítva: 2009.07.09. 19:34

A budapesti salakpályás torna, a GDF Suez Grand Prix-n, második fordulójában Szávay Ágnes a világranglista 67., olasz Tathiana Garbinnal folytatta. Korábban négyszer találkoztak, 2-2-re állt mérlegük, legutóbb a US Openen Garbin nyert 5:7, 6:2, 6:3-ra. Most Szávay volt a jobb, még ha elképesztő sokat is hibázott, 7:6, 5:7, 7:5-re, három óra nyolc perc alatt nyert. Bacsinszky Tímea ellen az elődöntő lesz a tét.

Nem kezdődött jól a meccs, az olasz adogatott, és az övé volt az első fogadóelőny is. A harmadik gém legalább szoros volt, de ezt is hozta Garbin, 10 perc után már 3:0-ra vezetett. Négy első szervájából csak egyet, és a második szervájánál ötből egyet hozott a magyar.

A második adogatás sem jött össze, ráadásul ebből még pontot sem csinált Szávay. Húsz perc után történt az első ígéretes jelenet, első bréklabdáját hozta Szávay és a fogadó hátrányából legalább egyet lefaragott. A harmadik adogatás – ha nem kis nehézségek árán –, de végre összejött, igaz három gémlabda után sikerült csak.

Garbin is ideges volt, kettős hibájával Szávay 4:3-ra zárkózott, egyben kiegyenlítette a brékhátrányát. Gyorsan brékeltek mindketten, Garbin a negyedik kettős hibájával, majd Szávay megint nagy csatában, de hozta az adogatását és kiegyenlített, 0:4-ről állt fel a magyar teniszező. A 11. gémben már Szávaynál volt a brékelőny, de egy nagyon hosszú adogatás után jött a rövidítés, amiben nem kis szerencséje volt Szávaynak, a háló is segítette a 7-2-höz.

72 perc alatt volt meg az első szett, amelyik legnagyobb pozitívuma, hogy veszett állásból sikerült.

Szávay egy egészen kitűnő adogatással kezdte a második szettet, majd legalább olyan rosszul folytatta, kétszer is a hálóba ütötte a tenyerest, így Garbin rögtön az elején brékelőnybe került. A magyar ezt 3:3-nál egyenlítette ki.

Sikerült megint elvenni Garbin adogatását, és Szávay 1 óra 49 perc után a meccsért adogatott. Ekkor azonban elképesztő hibákat vétett, a könnyebbnek ígérkező labdákat közelről rendre a hálóba vágta. El is bukta az adogatását, a meccs során hatodszor – Garbin is ugyanennyiszer hibázott.

Egy adogatáson belül kétszer is kettős hibát vétett Szávay, Garbin az egyenlítésért adogatott, amit hozott is.

Több mint két órás küzdelem után a döntő szett következett, ami maratoni csatában ért véget, három óra nyolc perc után 7:6, 5:7, 7:5-re nyert Szávay. Azt, hogy ilyen nehezen elsősorban magának köszönheti, elképesztő sok hibával játszott.

A meccset 13 kettőshibával fejezte be, 52%-osak lettek az első szerváai és 40 a második. A három játszmában 11-szer veszítette el az adogatását.

Az utolsó játszmában Szávay a kettős hibák mellett többször is rontott a befejezéseknél, de az olasz is sokat bizonytalankodott.

Úgy tűnt, hogy a sorozatos brékekből Garbin jön ki jobban, de 5:4-nél elbukta a szerváját, a magyar azonban a sajátja után az övét is megnyerte.

A negyeddöntőben Szávay ellenfele a magyar származású, de svájci színekben versenyző Bacsinszky Tímea lesz, aki a selejtezőből jutott a főtáblára, ahol a hetedik kiemelt olasz Erranit, és az oszták Mayrt is legyőzte már.

Marosi Katalin és Sharon Fichman játék nélkül jutott be csütörtökön a párosok elődöntőjébe. A magyar, kanadai duó a harmadik helyen kiemelt Lucie Safarova, Galina Voszkobojeva cseh, kazah kettőssel találkozott volna a versenynap utolsó összecsapásán, ám a rivális jelezte, hogy Safarova combizomhúzódása miatt nem tud kiállni.