Három esélyes van: Federer és Nadal

2010.05.24. 13:11

Elindult a Garros. Csodálatos teniszidőben és a pályák közötti közlekedést ellehetetlenítő tömeggel.

Tavaly csak a döntőre érkeztünk , így a helyben járás kimaradt. A Francia Nyílt Bajnokságnak helyet adó park széleit felhajtva nagyjából beférne a US Open centerpályájára. Ez a helyszín nem húzza sokáig, tudják ezt a franciák is. Egyelőre azonban a görögöknek kell a pénz, Párizs nem támogatja az átépítést, a versenyt szervező Francia Tenisz Szövetség pedig Versailles-jal fenyegetőzik és a Szigetet koppintva bevezette a nulladik napot. Plusz egy nap a pénztáraknál és talán az esős napok okozta csúszásokat is kicselezik így. Mást nem tehetnek, mivel a jelenlegi pályákra tetőt húzni lehetetlen, ami kellemetlenül érinti a franciák büszkeségét annak fényében, hogy Wimbledonban erre a szezonra a kettes pályát is befedik, Melbourne már ezen is túl van, és az amerikaiakat sem kell félteni.

Érdeklődőkben pedig nincs hiány annak ellenére, hogy kifejezetten fonnyadt a mezőny. A férfiaknál mindenképpen. Hiányzik az egész évet kihagyni kényszerülő tavalyi elődöntős és US Open győztes Juan Martin Del Potro, a csuklótöréssel bajlódó Davigyenko és sérülés miatt marad távol Tommy Haas, az argentin Nalbandian, Igor Andreev, James Blake, Ivo Karlovic. A nőknél Kim Clijsters volt kénytelen kihagyni a salakpályás Slamet és jobban hiányzik, mint a horvát birodalmi lépegető. A győzelemhez elméletileg egy belga is elég, de a négyszeres bajnok Justine Henin szintén sérüléssel bajlódott, idei salakos szezonja finoman szólva is gyengére sikerült eddig. A tavalyi győztes Szvetlana Kuznyecova idén teljesen maga alatt van, a ranglistát vezető Williams-nővérek mondják a magukét, de számukra a salak a legnehezebben járható felület, Jankovic hullámzó, Ivanovic még csak kapaszkodik, Sarapova többet sérült, mint egészséges, a legfiatalabbak pedig még éretlennek tűnnek egy GS győzelemhez. A férfiak esetében megint Boris Becker volt a legfrappánsabb. Három esélyesről beszélt mindössze. Név szerint: Roger Federer, Rafael Nadal és Rafael Nadal. A döntő annyira sanszos, hogy szinte biztosan közbejön valaki.

Az idei versenyt 2009 női bajnoka Szvetlana Kuznyecova nyitotta meg sima győzelemmel. Őt a tavalyi finalista Robin Söderling követte és a svéd sem izzadt meg igazán. Közben megszületett az első vaskos meglepetés is. A Suzanne Lenglenen a 10. kiemelt Victoria Azarenka mindössze három játékra volt jó a nagyon hosszúlábú Gisela Dulko ellen.

A franciák legnagyobb örömére a bajnokok temetője hírnevéhez méltóan működött tovább és a tavasszal végre tudásához mérten teniszező, Federert is legyőző Ernests Gulbis kapott ki simán Julien Benneteau ellen. A lett fiú a második szett közepén ráadásul meg is sérült, így esélye sem volt visszakapaszkodni a meccsbe, miután a harmadik játszma elején elveszítette adogatását feladta a mérkőzést.

A nagy örömködést majdnem elrontotta Jo-Wilfried Tsonga, de végül megúszta a dolgot és az ötödik játszmában break hátrányból fordítva győzött a nagyszerűen küzdő német Daniel Brands ellen.