Roger Federer megnyerte 700. meccsét

2010.05.29. 11:46

A 2009-es év női bajnoka, Szvetlana Kuznyecova a második hetet sem élte meg az idei Garrosan.

000T TRDV720561

A 24 éves teniszezőnő kiesése ezzel együtt sem akkora meglepetés, mivel egészen botrányos évadot produkál. Két nappal ezelőtt a filozófia szakos Andrea Petkovic még szett 5:4, 40:0 után elremegte pályafutása legnagyobb lehetőségét és zsinórban három, összesen négy mérkőzéslabdáról veszített ellene, de a szép Maria Kirilenko nem kegyelmezett honfitársának. Kuznyecova egy utolsó rúgással még majdnem visszajött 2:5-ről, a döntő szettben breaklabdája is akadt hozzá, de ilyen csodák nem történnek kétnaponta.

A győztes szőkeség fél órával később már a centerpálya tribünjén elhelyezett impozáns, nyitott sajtóközpontban próbált megszólalni, de a franciák éppen darabokra szedték a Philippe Chatrier stadiont.

000T TRDV722388

A cirkusz ezúttal jogos volt, mert a Szávay Ágnest búcsúztató Nadja Petrova és a madridi mester versenyt megnyerő francia Aravane Rezai a torna eddig legszínvonalasabb női mérkőzését vívta. A két lány minden allűr nélkül játszott (Petrova 62, Rezai 37 nyerő ütéssel), ráadásul a végére igazi női drámát hoztak össze.

A döntő szettben először a hazaiak kedvence, az arany-feketében játszó Rezai jutott mérkőzéslabdákhoz, majd néhány játékkal később Petrova ütött kettős hibát, amikor a mérkőzésért adogatott. Végül nem született döntés. Közel három óra küzdelem után, 7:7-es állásnál sötétedés miatt félbeszakították a mérkőzést.

Az valami egészen elképesztő, hogy 2010-ben a franciák képtelenek világítást szerelni a két centerpályára. Ha már tető hiányában az eső állandó csúszásokat okoz legalább az elkezdett mérkőzéseket be lehetne fejezni. Csak nehogy úgy járjanak mint tegnap szegény Monfils, aki hasonló állás után a folytatásban szenvedett vereséget az olasz Fognini ellenében.

A hazai szurkolókat délután Jo-Wilfried Tsonga vigasztalta, aki sérülten is óriásit küzdve, nagy csatában kerekedett felül a nagyszerűen teniszező holland De Bakkeren. Tsonga annyira kész lett a végére, hogy védjegyének számító Mohamed Ali ugrálását sem volt képes bemutatni, egyszerűen csak szívre tett kézzel köszönte meg a támogatást.

Sokkal könnyebb dolga volt a négyszeres bajnok Rafael Nadalnak, akit végre a centerpályán köszönthetett a közönség. A spanyol szemmel láthatóan spórol erejével a második hétre, de az argentin Horacio Zeballis így is csak hét játékot volt képes összekaparni a salakkirály ellen.

rafa

A tegnapi eső miatt egy napon lépett pályára a két nagy, Rafa éppen befejezte, amikor a kettes számú centerpályán salakra lépett Roger Federer. A kisebb pálya adottságait kihasználva egészen közel (3 méterre) foglaltunk helyet a világelső stábjához, így megtudhattuk, hogy bár Federer kivételesen keveset nézeget kifelé, folyamatosan kapja a biztatást. Édesapja Rognak szólítja, Mirka, a felesége a szép megoldások után jee, edzője, Severin Luthi pedig alé felkiáltással bíztatja.

Federernek nagy szüksége nem volt a segítségre, mert az első szenvedősebb játszma után bagelt ajándékozott Julian Reisternek, majd az első szetthez hasonlóan 6:4-el ment tovább és profi pályafutásának 700. győzelmét aratta.

Federer egyébként sokkal nagyobb csúcsdöntésre készül: amennyiben példátlan módon 24. egymást követő Grand Slam-elődöntőbe jut, megdönti Pete Sampras utolsó nagy rekordját, aki 286 hétig vezette az ATP hivatalos világranglistáját.

mirka

Furcsa módon 6:0-ás szettet nem csak Federer produkált. Három simán megnyert játszma mellett Fernando Verdasco és Andy Murray is egy az egyben eldobott egy szettet. A spanyol Florent Serra, Murray pedig a csalódást keltő játékot bemutató Marcos Baghdatis ellen linkelt egy játszmát.

Ötszettes drámákból sem volt hiány pénteken, Marin Cilic rossz szokásához híven már az első héten belekeveredett egy több mint négyórás küzdelembe, ezúttal Leonardo Mayer ellen szívatta magát. Még így elbújhat a veterán Ivan Ljubicic mellett, aki Mardy Fisht 278 perc alatt fárasztotta ki annyira, hogy az ötödik szettben 9:8 után végre befejezze a mérkőzést.

A tavalyi elődöntős Fernando Gonzalez nem küzdött ennyire, illetve gyakorlatilag ellenállás nélkül (6:3, 6:4, 6:3) adta meg magát az ukrán Dolgopolovnak.

Szombaton igazi presztízs csatákkal folytatódik a show. Jön Nadal és Hewitt, Henin és Sarapova, Hanescu és a pénteken nagyon sima győzelmet arató Novak Djokovic.