Henin 6 év után kapott ki Párizsban

2010.06.01. 00:00

A négyszeres Garros-bajnok, volt világelső belga alighanem erősen elgondolkozik azon, érdemes volt-e visszatérnie.

Henint egyértelműen honfitársa Kim Clijters hollywoodi visszatérése inspirálta, hogy a folytatás mellett döntsön. Clisjters szülés után tért vissza és több mint két év kihagyás után egyből megnyerte a US Opent.

Henin is valami hasonlóra készült, de egyelőre nem úgy mennek a dolgok, ahogy megálmodta. Eleve fájó lehet, hogy visszatérése óta már két vereséget is elszenvedett ősi rivális honfitársától, az Ausztrál Open fináléjában pedig Serena Williams bizonyult jobbnak. Már akkor is mindenki a Garrosról beszélt, hiszen Párizsban Henin jószerivel legyőzhetetlen volt. Egészen mostanáig.

A ausztrál Samantha Stosur a simán elveszített (2:6) első játszma után 6:1-el válaszolt, majd a döntő szettet is elvitte (6:4), így Henin a legjobb nyolc közé sem került kedvenc tornáján. A sajtótájékoztatón Henin képtelen volt leplezni csalódottságát, amiben nagy szerepe lehetett annak, hogy magához képest szörnyen teniszezett. A három szett alatt mindössze 14 nyerő ütést volt képes összehozni 29 hiba mellett, a fontos pillanatokban katasztrofális százalékban ütötte be első adogatásait és legfőbb fegyvere, a zseniális egykezes fonák is cserbenhagyta. Az utolsó játékban négyet hibázott el és Stosur még azt is megengedhette magának, hogy az első mérkőzéslabdánál kettős hibát üssön, mert a másodikat már nem remegte el és élete legnagyobb bravúrját hajtotta végre.

Hasonló meglepetésre készült a brazil Thomaz Bellucci is, aki Rafael Nadalt próbálta emlékeztetni arra, hogy pontosan egy évvel ezelőtt ezen a napon veszítette el veretlenségét Párizsban Robin Söderling ellen. A salakkirály kicsit idegesebben játszott a megszokottnál, a három játszma során szokatlanul sokat, összesen 27-et hibázott és négyszer veszítette el adogatását. Az igazán fontos pontokat és játékokat azonban kivétel nélkül, sokszor extra ütésekkel nyerte meg és semmi nem veszélyeztette továbbjutását (6:2, 7:5, 6:4). Pedig a brazil fiú a végsőkig kitartott, ami nagyszerű előjel, mert játéka hónapról-hónapra fejlődik.

Még Nadalnál is simábban ment tovább Novak Djokovic. Ugyan a második szettet eldobta Robby Ginepri ellen, de az amerikai szemmel láthatóan egyetlen pillanatig sem hitte el, hogy van keresnivalója és a másik 3 szettben összesen öt játékot hozott össze (6:4, 2:6, 6:1, 6:2).

Miután a 22. kiemelt Jürgen Melzer szintén négy játszmában legyőzte az Andy Roddickot nagyon megverő Teimuraz Gabashvililt, már úgy tűnt, a játékosok helyett elég a ranglistát figyelni.

Nicolas Almagro azonban ezt egészen másképpen gondolta és gyönyörű játékkal ugyancsak négy szettben (6:1, 4:6, 6:1, 6:4) verte a közönségnek parádézó Fernando Verdascót.

A többi mérkőzés viszont tényleg papírforma eredményekkel ért véget. Jelena Jankovic úgy játszik, mint két éve és 6:4, 6:2-vel lépett a legjobb nyolcba Daniela Hantuchován keresztül, míg Serena Williams ugyancsak két szettben ment tovább Shahar Peer ellenében. Az izraeli küzdött, mint az oroszlán, de semmi esélye nem volt arra, hogy meglepetést okozzon. A kazah Yaroslava Shvedova és a világranglista 107. helyén álló Jarmila Groth legjobb tizenhatba kerülése már önmagában is meglepetés. Kettejük közül Shvedova folytatta nagyszerű szereplését és a nyolcba kerülésével élete legjobb eredményét érte el.