Federer nem jutott négy közé a Garroson

2010.06.02. 00:33

Robin Söderling négy szettben megverte Roger Federert a Roland Garros negyedik fordulójában, amivel megtörte a svájci 2004 (Wimbledon) óta tartó egészen elképesztő sorozatát. A svájci 24. alkalommal már nem tudott Grand Slam torna elődöntőjébe jutni.


Ha Federer védő létére a döntőig ment volna, Rafael Nadal és Novak Djokovics eredményétől függetlenül megdöntötte volna Pete Sampras utolsó nagy rekordját is, aki 286 hétig vezette az ATP hivatalos világranglistáját.

Söderling egy évvel és egy nappal ezelőtt éppen a spanyol csúcsdöntési kísérletét akadályozta meg azzal, hogy nem engedte zsinórban ötödször is Garrost nyerni, így a Nadalnak csak beállítani sikerült Björn Borg sorozatát.

Győzelmével 1985 után elsőként két egymást követő évben is meg tudta verni a címvédőt a Garroson. Söderling a tavalyi szenzációs győzelem után egészen a döntőig menetelt és pont Roger Federer akadályozta első nagy győzelmében.

A svédnek volt miért elégtételt venni. Zsinórban 12 vereséggel a háta mögött érkezett a pályára, ráadásul 2009-ben az elveszített Garros döntő után Wimbledonban és a US Openen is Federer búcsúztatta. Utolsó mérkőzésük azonban különbözött a többitől. A New York-i éjszakában Federer csodálatosan kezdett, míg Söderling hibát-hibára halmozott. Két elveszített szett után Söderling szanaszéjjel törte az ütőjét és minden tét nélkül ütni kezdett, mint a gép. Behúzta a harmadik játszmát és a negyedik rövidítésében csak Federer lélekjelenlétén múlott, hogy nem lett ötszettes dráma a mérkőzésből.

A keddi mérkőzés nagyon hasonlóan alakult. Federer csodálatosan kezdett. Az első szettben adogatóként mindössze két pontot veszített és már az első játéktól kezdve szorongatta a svédet fogadóként is. Aztán 4:3-as vezetésnél megtörte Söderlinget és a játszmát 17 nyerő mellett mindössze 3 hibával zárta.

A második szett első játékában még minden ugyanúgy ment tovább és Federer újra breaklabdához jutott, amit nem sikerült ugyan kihasználnia, de nem tűnt túl idegesnek emiatt. Olyannyira nem, hogy a következő játékban 30:0 után lankadt a figyelme és Söderling az első breaklabdáját azonnal kihasználta, amivel egycsapásra minden megváltozott. (Federer erre utalhatott, amikor a mérkőzés után arról beszélt, hogy nem koncetrált kellőképpen. Ezen kívül kizárólag Söderling játékát dicsérte)

A svéd elkezdett sülni és Federer kicsit elbizonytalanodott, sokkal kevesebbet kockáztatott és nem színezte annyira játékát, fogadóként pedig teljesen tehetetlen volt. Adogatásait továbbra is simán hozta, de ez a játszmán már nem segített. Söderling szervajátékai ugyanis sérthetetlenek voltak. A mérkőzés során 56 foghatatlan adogatást vágott Federer térfelére, amiből 14 ász volt és második szerváit is sokszor 180-190 kilométeres sebességgel ütötte meg. Söderling vállalta a kockázatot és a taktika bevált, mert hiába ütött 6 kettős hibát, szervajátékaiban gyakorlatilag labdamenet sem alakult ki. Egy idő után a svéd már a játékot sem bánta. A második szett közepétől kezdve egyszerűen lelőtte a pályáról Federert. A svájci folyamatosan védekezésre kényszerült, de nem volt mit tennie, mert Söderling gyakorlatilag folyamatosan a vonalakat lőtte.

Federer tanult a hibájából és a harmadik játszmában nagyon vigyázott adogatójátékaira és mindent megtett azért, hogy kivédekezze Söderling könyörtelen ütéseit. A nagy lehetőség 5:4-es vezetésnél jött el, de Söderling 0:30 után megint elütötte a vonalat. Már bemondták a három szettlabdát jelentő outot, de a pontot (teljesen jogosan) végül a svéd kapta. Aztán Federer mégis eljutott a játszmalabdáig, amit a svéd egy leírhatatlan pont után védett és két nyerővel a szettben maradt.

Söderling gyakorlatilag mérkőzéslabdát hárítva állt oda fogadni, de akkora már annyira esett az eső, hogy 30:15 után félbeszakították a játékot. A negyvenperces szünet után Federer hideg kézzel kezdett szerválni, megnyerte az első pontot, aztán négyet hibázott, előnynél megütötte első kettős hibáját és ezzel elment a szett (7:5).

Ekkor már félház előtt folyt a meccs, a folyamatosan szemerkélő esőben a közönség egy része ugyanis nem várta meg a folytatást. Pedig Federer breakkel indított és éledni látszottak a svájci remények. Úgy tűnt, Federer pályafutása során ezredszer is saját hajánál fogva rángatja ki magát a bajból és ötödik szettig viszi a mérkőzést. Azonban elkövette második hibáját és ez már végzetesnek bizonyult. A csere után négy hibát is vétett, amivel simán leadta a másfél óra küzdés után kiszenvedett breakelőnyét és innen már csak az volt a kérdés, hogy Söderling beremeg-e a végjátékban.

Federer két adogatójátékában is óriásit küzdött és meccsben maradt, harmadszorra azonban nem sikerült a bravúr. 4:4-es állásnál Söderling újabb két fogadóelőnyhöz jutott és a másodikat kihasználta, majd ellentmondást nem tűrő játékkal befejezte a meccset és kiverte a címvédőt (6:4).

Federer úgy szenvedett vereséget, hogy a mérkőzés során 27 hiba mellett 40 nyerőt ütött, de nem valószínű, hogy a pozitív mérleg nagyon vigasztalná. Ma egyszerűen képtelen volt megtörni a svéd játékának ritmusát. Eddigi mérkőzéseiken a 193 centiméter magas Söderling kétkezes fonákjára nyesett labdákkal lassítani tudta a játékot, amivel rendszerint hibára kényszerítette a svédet, de szemmel láthatóan Magnus Norman erre is felkészítette Söderlinget, aki ezekben az esetekben is átfarolt és elindította óriási tenyeresét. Federer az elmúlt hat évben számtalan ilyen mérkőzést nyert meg - csak ő tudja, hogyan, - de egyszer ennek is el kellett következnie.

Véget ért egy fantasztikus sorozat, egy rekord, amit soha senki nem fog megdönteni. Vagy ha igen, azt nem fogjuk látni.