Stosur a meglepetésdöntő esélyese

2010.06.04. 12:52

Előzetesen valószínűleg maguk az érintettek sem gondolták, hogy az ausztrál Samantha Stosur és az olasz Francesca Schiavone játssza majd szombaton a párizsi francia nyílt teniszbajnokság női döntőjét.

Bár a hetedik helyen kiemelt Stosur remek salakpályás szezont produkált és sokan titkos esélyesként tartották számon, az mindenképpen váratlan, hogy egészen a fináléig menetelt, ahol ráadásul ő az esélyes. A nemsokára 30 éves, pályafutása végéhez közeledő Schiavone döntőbe jutásával ugyanakkor szinte senki nem számolt - ő riválisához hasonlóan most először játszhat Grand Slam-győzelemért.

Kettejük párharcában a 26 esztendős Stosur vezet 4-1-re, és sikere esetén harminc év után az első ausztrál nő lehet, aki GS-t nyer. Ez legutóbb Evonne Goolagongnak sikerült 1980-ban, Wimbledonban.

„Bizonyára segít majd a döntőben, hogy az előző három körben kiváló játékosokat sikerült legyőznöm. Ha már őket megvertem, miért ne tudnék még egy meccset megnyerni?” - mondta a tavaly a legjobb négyig jutott Stosur arra utalva, hogy sorrendben a belga Justine Henint, a világelső amerikai Serena Williamst, majd a szerb Jelena Jankovicot is elbúcsúztatta.

A 30. születésnapját június 23-án ünneplő Schiavone sporttörténelmet írt azzal, hogy bekerült a döntőbe, ez GS-tornán korábban még egyetlen honfitársnőjének sem sikerült. Függetlenül a szombati meccs kimenetelétől a jövő héten a 17. helyről a top 10-be ugrik majd a világranglistán.

„Kezdem felfogni, hogy tényleg történelmet írtam. Hogy mi lesz a döntőben? Fogalmam sincs, de tényleg. Boldog vagyok, hogy idáig eljutottam” - fogalmazott a finálé előtt az olasz teniszező. A női egyes döntőjét szombaton 15 órától rendezik a Roland Garroson, a győztes 1.120.000, a vesztes pedig 560.000 eurót kap.